Typerend voor het e-fulfilment proces is orderpicking. Geen dag is hetzelfde en standaardbevoorrading is daardoor vaak niet aan de orde. Dus moeten uw medewerkers picken. En mogelijk heeft u het in eerdere blogs van ons gelezen: in dit proces kunt u heel veel efficiëntie boeken. Denk aan uw magazijninrichting, de gewenste strategie of bijvoorbeeld de hoofdcomponenten van het pickproces. Binnen deze strategie is het belangrijk dat uw magazijnmedewerkers geen onnodige kilometers lopen. Als zij bij één artikel staan, zou het zonde zijn om ze vijf minuten later wéér daarheen te sturen. Daarom kunt u nu orderpicken per artikel.

Orderpicken per artikel in plaats van per order

Deze optie verhoogt dus uw efficiëntie tijdens het picken. Als uw orderpicker naar een locatie loopt om een artikel te pakken, dan is de kans groot dat dit artikel ook nodig is voor andere orders. Dus wilt u niet de opdracht per order uitvoeren, maar per artikel. Zo kunt u tijdens een pickronde meerdere orders picken, terwijl u maar één keer bij dezelfde locatie hoeft te stoppen. Aan de hand van deze casus hebben wij vier verschillende categorieën samengesteld. Ik benoem ze hieronder, elk met hun eigen voordeel.

Batch pick
Bij de eerste variant heeft u te maken met vijf of meer orders waar precies dezelfde artikelen in zitten. Dus bijvoorbeeld vijf orders, allemaal met koptelefoons, smartphone hoesjes en viltstiften bijvoorbeeld. Uw collega’s lopen van artikellocatie naar artikellocatie, waarbij ze op elke locatie het totaal (van alle orders bij elkaar) aantal artikelen pakken. Bij de kassa worden deze aantallen verdeeld over de verschillende orders. Zo heeft u voor deze orderbatch van meerdere orders slechts één collega nodig. Of één picker per artikel, afhankelijk van de batchgrootte.

Single item batch pick
De tweede “orderpicken per artikel” mogelijkheid is vrijwel identiek aan de bovenstaande. Bij single item batch pick gaat het echter om orders waarbij er maar één artikel in de order zit en minder dan vijf keer voorkomt. Dus hier gaat het bijvoorbeeld om drie orders, allemaal met alleen maar koptelefoons erin. Zo heeft u drie orders heel rap uitgevoerd en loopt uw collega geen meter te veel.

Collo pick
Vervolgens de derde variant: collo pick. Hoewel colli niet perse groot of zwaar hoeven te zijn, doelen we daar met deze pickvariant wel op. Deze strategie past u namelijk vooral toe op zware artikelen (bijvoorbeeld boven de 100 kg) of artikelen die “niet prettig” passen op de pickkar. Deze orders kunnen uw medewerkers met hun scanner apart oppakken en afhandelen. Want geef toe: één zo’n artikel per keer is wel genoeg. Daarna kan de medewerker zich op de volgende pickrun richten.

Wavepick
Tenslotte bestaat er de wavepick mogelijkheid. Want past de order niet in de bovenstaande vormen? Dan heeft u altijd nog de normale pickopdracht. Eén order per krat op de pickkar en het lijstje afwerken. En vervolgens opnieuw, vandaar de titel wave. Hier komt dus een goede magazijninrichting goed van pas, om alsnog de kilometers te beperken.

Orderpicken per artikel wanneer u dat wilt

Het groeperen van verschillende orders wordt – naast de inrichting die wij gedaan hebben – aangestuurd door een taakwachtrijpost, ook bekend als job queue. Dit is een zelf geautomatiseerde functionaliteit die ervoor zorgt dat functies op een bepaald moment worden uitgevoerd. Aan de hand hiervan kunt u zelf bepalen wanneer de groeperingen worden uitgevoerd.

Goed voorbereid richting e-fulfilment? Pick it up!

Een goed orderpickproces staat aan de basis van succesvolle e-fulfilment. Want zoals u in onze eerdere blogs kon lezen, beslaat het orderpicken soms wel 60% van alle arbeidsprocessen in een magazijn. Oftewel: hier valt veel tijdswinst te behalen. Als u gaat orderpicken per artikel in plaats van enkel wavepicks toepast, zult u merken dat de orders sneller bij elkaar verzameld zijn. Hulp nodig? Neem contact op en we helpen u graag met de inrichting.

Deze functionaliteit is beschikbaar vanaf Business Central – Wave 2.