December. De maand vol festiviteiten, gezelligheid, (iets te veel) lekker eten en cadeautjes. En deze drukte merkt u als logistiek dienstverlener als geen ander. Want hoe meer Nederland consumeert, hoe meer de winkels verkopen en hoe meer u mag opslaan en vervoeren. Na deze maand is het weer tijd om vooruit te kijken en ik help u hier graag mee met de volgende trends en ontwikkelingen voor 2020.

Zoals de introductie al doet vermoeden is logistiek nauw betrokken bij ons dagelijks leven. Ligt de logistiek plat? Dan merkt heel Nederland dat. Niet verrassend dus dat men bang was dat boeren belangrijke distributiecentra wilden blokkeren als protestactie. Tegelijkertijd werkt het ook andersom: ons dagelijks leven heeft veel invloed op logistiek dienstverleners. De onderstaande trends hebben vanuit de maatschappij invloed op de logistiek, of andersom. Hoe dan ook: logistiek dienstverleners zullen het ervaren.

Economische trends logistiek dienstverleners

We beginnen met de economische trends. Want dit vakgebied is één op één verbonden met de logistieke sector. Een betere economie betekent meer consumptie en dus meer werk vanuit retailers en andere opdrachtgevers. Wat kunt u op economisch gebied verwachten in de transportsector het komende jaar?

Minder of geen sectorgroei in 2020

Waar de transportsector de afgelopen jaren continu groeide, zal deze groei volgens ING in 2020 stagneren. Bovendien verwacht de Rabobank zelfs een krimp van 0,6% in 2020. Ondanks de verschillen tussen de voorspellingen, is elke trendwatcher het erover eens dat het komende jaar minder wordt dan de voorgaande. Dit heeft ook invloed op het ondernemersvertrouwen.

Internationale handel raakt ondernemersvertrouwen

De economische gesteldheid van de sector maakt bedrijven namelijk minder enthousiast. Dit komt vooral door de internationale handelsperikelen. Denk hierbij aan de conflicten tussen de Verenigde Staten en China. En na de afgelopen verkiezingen ook zeker aan de brexit. Deze zit er in januari 2020 écht aan te komen. Bij dit negatieve ondernemersvertrouwen moet wel een kanttekening geplaatst worden: het sentiment onder logistiek dienstverleners en in het specifiek in het pakketvervoer is nog altijd positief. Zij verwachten nog steeds enige groei in bedrijvigheid.

Trends logistiek dienstverleners 2020

HR uitdagingen blijven aanhouden

Tenslotte licht ik graag de arbeidsmarktsituatie in uw sector uit. Want deze legt al geruime tijd druk op uw werkzaamheden. Ruim 30% van de logistieke bedrijven noemt het moeilijk kunnen vinden van personeel de belangrijkste belemmering in het werk. De economische groei van de afgelopen jaren zorgt samen met deze stand van zaken voor hogere loonkosten. En dit heeft in een kostengerichte sector met een marge van enkele procenten nogal invloed op uw resultaten.

Technologische trends logistiek dienstverleners

Vervolgens gaan we naar de technologische trends die voor u van toepassing zijn. In het afgelopen decennium heeft logistiek de transitie richting Smart Warehousing gemaakt. Met het oog op het arbeidstekort is dit ook zeker nodig: uw afhankelijkheid van (duur) personeel moet u beperken om uw winstgevendheid te waarborgen. Deze trend heeft al plaatsgevonden, dus ik wijs u hieronder graag op twee trends van de toekomst.

Smart warehouse is de standaard, nu worden magazijnen intelligent

In een vorige blog lichtte ik al kort toe dat magazijnen binnenkort intelligent in plaats van smart worden. In definitie zijn deze twee termen aan elkaar gelijk, maar in de praktijk niet. Het grootste verschil? Smart staat voor real-time informatievoorziening, intelligent voor voorspellend en adviserend. Eventueel in afstemming met automatische robots. Robots zullen in ieder geval wel meer en meer in magazijnen aanwezig zijn in 2020. Voor intelligente magazijnen heeft u twee belangrijke aspecten voor nodig: data en rekenkracht. Bereid u dus voor eventuele aanpassingen van uw systeem, zodat u ook mee kunt gaan in deze ontwikkelingen.

Duurzaam transport: hoe te realiseren?

De tweede en laatste technologische trend kan net zo goed als politieke trend bestempeld worden. Want discussies over emissie-uitstoot en stikstof raken niet alleen de boeren, ook uw sector heeft hiermee van doen: transport moet verduurzamen. Alleen hoe is nog de vraag. Elektrische vrachtwagens lijken door de beperkte actieradius niet realistisch. Waterstoftrucks lijken een beter alternatief, maar een volledige overgang voor 2025 zit er niet in. Dit komt vooral door de minimale groei (of krimp) in de sector. Toch verwacht de politiek verschuivingen in de uitstaat van de sector. De Rabobank noemt enkele oplossingen: door de overheid gefinancierde nieuwe dieselmodellen, lokale samenwerkingen voor efficiënte planning en een toename van hubs (= afname van gereden kilometers). Welke oplossing lijkt u de beste?

Bedrijfskundige trends voor logistiek dienstverleners

Al deze trends en ontwikkelingen hebben uiteraard invloed op uw bedrijfsvoering. Wat zien wij in de markt en wat kunt u verwachten het komende jaar? Om te beginnen gaat de “van bricks naar clicks” trend door. En dus breiden logistiek dienstverleners hun diensten uit met e-fulfilment. Maar hier komt een dreiging bij: grote e-tailers als Amazon gaan zich mengen in de logistiek en dus heeft u mogelijk komend jaar geduchte concurrenten erbij.

Een andere bedrijfskundige trend is de toename van totaalaanbieders van logistieke diensten. De stijgende loonkosten en krappe arbeidsmarkt treffen vooral arbeidsintensieve ondernemingen zoals wegvervoerders. Combineer dit met de toenemende behoefte naar externe opslag en u ziet dat transportondernemers bijvoorbeeld ook opslagdiensten aanbieden. Zo ondersteunen ze hun klanten nog beter (en realiseren ze meer klantbinding), vergroten ze de dienstenportfolio én hun marges.

De grootste uitdaging voor logistiek dienstverleners in 2020

Dit laatste brengt me ook op het laatste aandachtspunt voor 2020. Uw marges. Want Rabobank geeft het ook aan: transport is te goedkoop. Maar dit is wel de prijs die uw klanten van u gewend zijn. De grootste uitdaging is daardoor volgens ING ook de volgende: het managen van kostenstijging bij lage groei. Hoe speelt u in op hoge kosten met lage marges en een beperkte groei? Kunt u hogere prijzen hanteren? Hoe kunt u efficiënter werken? Kunt u met standaardmarges op de kostprijs gaan werken in plaats van een vraagprijs? Bereid u goed voor op 2020, maar bovenal: geniet van het nieuwe jaar.