Onze leefwereld vindt steeds meer online plaats. Dit geldt voor hoe we met elkaar communiceren, waar we onze informatie vandaan halen én waar we winkelen. Of dit nu boodschappen, elektronica of meubels zijn; via het internet is alles te verkrijgen. Dat dit een directe invloed heeft op uw werk als logistiek dienstverlener, mag duidelijk zijn. De opkomst van e-commerce leidde bij een groot deel van de logistiek dienstverleners tot een uitbreiding van het dienstenpakket met e-fulfilment. Hierom breidden wij 3PL Dynamics uit met veel functionaliteiten waarmee u uw e-fulfilment processen kunt optimaliseren. In een uitgebreide blogreeks neem ik u stap voor stap mee door dit proces. En we beginnen net zoals we in het magazijn beginnen, bij de inslag: u kunt nu uw locatiecapaciteit berekenen.

Een nieuw werkveld, nieuwe klanten

De trend naar e-commerce brengt veel wijzigingen met zich mee, waaronder het profiel van uw klanten. Waar veel van uw klassieke klanten zich op één specifieke productgroep richten, kan een webshop van alles aanbieden. Deze goederen kunnen groot van stuk zijn – zoals witgoed – maar ook erg klein. Denk in dat geval aan kantoorartikelen, tandenborstels, pennen of magneten. Uw klanten, de eigenaren van de webshop, verwachten dat zij niet veel te hoeven betalen voor het opslaan van dit soort artikelen. Ze nemen nota bene bijna geen ruimte in. Zodoende zitten zij strak op de opslagprijs.

Per locatie uw locatiecapaciteit berekenen

Hiervoor ontwikkelden wij een nieuwe functionaliteit: locatie capaciteitsberekening. Op de klantartikel-kaart vindt u nu een extra knop, genaamd “Locatiesoort Capaciteit”. Dit is een nieuwe tabel waarmee het systeem aan de hand van de afmetingen locatiesoortcode en de afmetingen van het artikel berekent hoeveel stuks erin passen. Vanzelfsprekend is dat uw stamdata goed op orde moet zijn.

Op het moment dat u de initialisatie uitvoert, krijgt u een requestpagina te zien. Hier kunt u aan de hand van filters de berekening af laten gaan. Vervolgens krijgt u de vraag wat u wilt dat er gebeurt bij een foutmelding. Deze kan naar voren komen als uw afmetingen niet of onjuist zijn ingevuld. Door ook dit af te bakenen zorgt u voor een waterdicht proces.

Bereken uw locatiecapaciteit automatisch

Tenslotte is er voor het bovenstaande een artikelstatusfunctie toegevoegd. Namelijk Codeunit 1154860 functie 6. Zo automatiseert u het proces van de berekening. U slaat de goederen in op een al berekende locatie. Aan de hand van de afmetingen van zowel het product als de bestemmingslocatie kan er berekend worden of er nog ruimte is voor het artikel.

Van uw locatiecapaciteit berekenen naar allocatiestrategieën

Met het bovenstaande krijgt u veel inzichten in uw verschillende locatiecapaciteiten. Want in dit geval gaat de uitspraak “meten is weten” zeker op. Hier blijft het echter niet bij. Want na weten kunt u nu ook toepassen. Daarom voegden wij een nieuwe restrictie toe. Deze controleert aan de hand van uw aantal ingeslagen artikelen hoeveel er op dat moment nog op de locatie liggen én of er nog genoeg ruimte is voor het aantal dat u inslaat. Deze past u automatisch toe bij het berekenen van de magazijnstrategieën en dus krijgt u een beter passende opslaglocatie toegewezen dan voorheen.

Geleidelijk naar een optimaal e-fulfilment proces

Zoals gezegd is dit de eerste blog in een volledige e-fulfilment reeks. Zo gaan wij samen met u richting een optimaal e-fulfilment proces. Houd daarom onze blogs en social media kanalen in de gaten.