Tegenwoordig is veel om ons heen smart. U heeft ongetwijfeld net als ik een smartphone. Misschien heeft u zelfs wel een smartwatch. Ook televisies, thermostaten en koelkasten hebben een slimme variant. Voor u het weet staat heel uw huis vol met smart artikelen. Heeft u dan een smart house? Dat bestaat volgens mij nog niet officieel, maar een smart warehouse zeker wel. Wat is een smart warehouse dan precies en waar moet een magazijn aan voldoen om deze titel te mogen dragen? En belangrijker nog: wat levert een smart warehouse u als logistiek dienstverlener op?

De kenmerken van een smart warehouse

Om antwoord op het bovenstaande te krijgen, zal ik eerst de algemene kenmerken van een smart warehouse benoemen. Vervolgens worden deze kenmerken verder toegelicht met specifieke voorbeelden of toepassingen. In de basis staat smart warehousing voor het uitwisselen van logistieke- en mobiliteitsdata. Oftewel automatisering gecombineerd met koppelingen met apparaten en machines die gegevens uitwisselen en dus informatie leveren waardoor u efficiënter kunt werken.

Dus welke kenmerken kunnen we uit deze definitie halen? Om te beginnen data gedrevenheid. Vervolgens springt de term automatisering eruit, de opvolger van digitalisering. Het derde kenmerk valt onder de noemer koppelingen met machines. Tenslotte wijst het woord mobiliteitsdata op connectiviteit met transport, ofwel de stap naar smart logistics.

Een smart warehouse is data gedreven

We trappen af met de eis dat data centraal moet staan in een slim magazijn. Met data of in andere woorden, informatie, kunt u namelijk alle kanten op. Met de juiste realtime informatie vergroot u uw communicatiemogelijkheden richting uw klanten. Ook krijgt u door middel van overzichtelijke rapportages inzicht in uw belangrijkste KPI’s, waardoor u uw werkzaamheden gericht bij kunt sturen. Waardoor u bijvoorbeeld weer uw magazijn efficiënter inricht. Zo heeft informatie impact op veel gebieden in uw organisatie. En het mooie is: de data ligt binnen uw handbereik. Het is slechts de vraag hoe smart u hiermee omgaat.

Van digitalisering naar automatisering

Vervolgens het kenmerk automatisering. Waar digitalisering vooral de stap naar papierloos werken omvat, gaat automatisering een stap verder. Met automatisering richt u uw magazijn- of andere processen zo in, dat deze na de eerste stap geen menselijke interactie meer behoeven. Denk bijvoorbeeld aan het proces dat gekoppeld is aan ingeslagen goederen. U scant deze en het systeem koppelt deze direct aan de betreffende klant. Daarna voegt uw financiële oplossing (naadloos geïntegreerd of aangestuurd via EDI) deze toe aan de factuur, welke automatisch in een persoonlijk e-mail bericht verzonden wordt naar uw klant. Dan spreekt u van een geautomatiseerd, smart warehouse.

Mens en machine gaan hand in hand

Ten derde het machinale aspect van het smart warehouse. Want wat is de overeenkomst tussen alle smart eenheden in de introductie? Van koelkast tot smartwatch, van televisie tot thermostaat: het zijn allemaal apparaten. En deze mogen niet ontbreken in een smart warehouse. En hoewel er volautomatische magazijnen bestaan, is dit geen harde eis. Machines vergemakkelijken het werk van de mens, deze hoeven het niet perse te vervangen. Door slimme integraties met weegsystemen of uw Warehouse Control System te realiseren, of zelfrijdende heftrucks (met veiligheidssensoren) in uw magazijn te gebruiken, gaat u slimmer, sneller én vooral veiliger te werk.

Van een smart warehouse naar smart logistics

Tenslotte het vierde aspect: de stap naar het slimme totaalplaatje. Want hoewel logistiek veel om magazijnen heen draait, begint en eindigt het hier veelal niet. Goederen worden namelijk geproduceerd, samengesteld, vervoerd, opgeslagen, nogmaals vervoerd en afgeleverd bij een retailer of eindconsument. Het transportdeel is hier zeer belangrijk en een slim magazijn is daarom exact afgestemd op de eigen wagenvloot of die van externe transporteurs. U houdt bijvoorbeeld de doorvoer bij uw laaddocks hoog door tijdzones te reserveren voor transporteurs. Of u houdt uw terrein overzichtelijk met Gate Access Control. En uiteraard beperkt u uw kosten door uw vrachtwagens zo vol mogelijk de deur uit te laten rijden. Dit alles realiseert u met een magazijn dat exact aansluit op uw transportactiviteiten.

Wat levert een smart warehouse u dus op?

Door te investeren in datagericht werken, automatisering, connectiviteit met slimme en veilige machines én afstemming op uw transportactiviteiten, creëert u een smart warehouse. Hiermee boekt u verbeteringen in uw efficiëntie, inzichten en mogelijkheden richting uw klanten. En het maakt de stap naar een Intelligent (lees: voorspellend en adviserend) warehouse kleiner in de toekomst. Bent u benieuwd waar uw mogelijkheden liggen om de juiste stappen te zetten naar een slim magazijn?

Breng dan een bezoekje aan onze stand 01B076 op ICT & Logistiek, volgende week dinsdag, woensdag en donderdag in de Jaarbeurs >>