‘Op een afgelegen bergpad rijdt een eenzame wielrenner de wedstrijd van zijn leven. Jarenlang heeft hij getraind voor dit moment. Kosten noch moeite zijn gespaard; je moet er iets voor over hebben om de allerbeste te zijn. Met een racefiets speciaal op hem afgestemd, een wielerteam dat om hem heen is ingericht en gepersonaliseerde trainingstechnieken in zijn rugzak rijdt hij voorop. Maar voor hoelang is de vraag? Hij weet dat hij dit niet lang kan volhouden met het peloton in zijn rug…’

Vaak vergelijken wij Boltrics, ons klantbestand én onze werkwijze met een peloton. Waar dit precies vandaan komt is voor velen vaak nog de vraag. Want één ding is zeker: de gemiddelde logistiek dienstverlener geeft weinig om ongemotoriseerde voertuigen. Wat is dan de reden dat deze wielrenterm vaak in één zin genoemd wordt met Boltrics? Wij leggen het u hieronder graag uit.

Het ontstaan van Boltrics: het driemans-peloton

Het ontstaan van Boltrics dateert van ruim negen jaar geleden, in 2010. Drie koelvrieshuizen sloegen in dat jaar de handen ineen. Zij zochten namelijk een brancheoplossing, aangezien softwaresystemen voor handel- en productiebedrijven niet aansloten op de behoefte van een logistiek dienstverlener. Als zij alle drie los van elkaar het wiel probeerden uit te vinden, zou dit ten eerste meer tijd kosten en ten tweede meer geld. Daarom besloten zij samen te werken met elkaar en branchevereniging Nekovri. Hierbij gold één eis: het systeem moet up-to-date blijven, zodat deze ontwikkelfase elke 3 tot 5 jaar niet nog eens hoeft te gebeuren. Het driemans-peloton was geboren.

Het peloton met Microsoft Dynamics als stuwkracht

Om deze toekomstbestendigheid-behoefte het best tegemoet te komen, nam Boltrics het Microsoft Dynamics-platform als programmeerbasis. Ook dit besluit kunt u beschouwen als een peloton samenwerking. Het blijven ontwikkelen van een oplossing is namelijk erg afhankelijk van menselijke capaciteit, inzet en financiële middelen. Door voor een business solution van Microsoft als platform te kiezen, profiteren al onze klanten van de Microsoft-power op het gebied van investeringen, recourses en commitment. Hierdoor kunnen wij de vertaling naar onze klantbehoeften maken, zodat zij met de nieuwste technologieën gespecificeerd voor hun markt kunnen werken. Dus: Microsoft zorgt voor alle racefietsen in het peloton, wij passen ze aan op uw markt.

Met het peloton richting collectief maatwerk

Het gezamenlijke besluit van het driemans-peloton, de branchevereniging én Boltrics om voor een altijd up-to date standaard (branche-)oplossing te gaan, heeft ook een reden. Als er meer en meer organisaties het systeem gaan gebruiken en zij allemaal specifiek maatwerk willen, wordt het up-to-date houden van het gehele platform een onbegonnen taak. Dit betekent gelijk dat bij elke nieuwe ontwikkeling voor de ene klant die functionaliteit beschikbaar wordt gesteld voor de rest van het klantenbestand. Zonder dat zij dit zelf hoefden te bedenken of zelfs voor de ontwikkeling hoeven te betalen. Zo profiteert iedereen van elkaar en ontstaat er maatwerk in een standaardoplossing, oftewel collectief maatwerk.

De lange adem van een peloton

Dit is de kracht van het Boltrics peloton. Waar de renner uit de eerste alinea na flinke investering voorop rijdt, weet hij dat dit niet van lange duur zal zijn. Zijn speciaal ontworpen racefiets hoeft maar één defect te hebben en er is een heel team nodig om dit op te lossen. Vaak is de techniek zo vast opgezet, dat repareren geen zin heeft. Hoe anders is dat bij het Boltrics peloton, waar elke renner elkaar helpt bij defecten, waar oplossingen gekopieerd kunnen worden en we met elkaar voorop blijven rijden. Geen big bang, maar incrementele development. Geen vloedgolf, maar beetje bij beetje beter worden. Dit resulteert nu al negen jaar in één oplossing waar meer dan 130 klanten gebruik van maken. Allemaal met dezelfde behoeften, allemaal in hetzelfde peloton.

Zonder renners geen peloton

Hierbij bedankt Boltrics al onze klanten. Zonder u zou het niet mogelijk zijn deze filosofie al zo lang vol te houden en was onze oplossing niet zo volledig als dat hij nu is. Zonder renners geen peloton.