Jaarlijks brengt Microsoft een nieuwe versie van Dynamics NAV uit. Wat is er nieuw in Dynamics NAV 2018? En welke nieuwe functionaliteiten heeft Boltrics specifiek toegevoegd voor logistiek dienstverleners? U leest er hier alles over.

Ontwikkelingen bij Boltrics

Voice picking
Gelijktijdig met de release van Dynamics NAV 2018 heeft Boltrics binnen 3PL/Nekovri Dynamics de integratiemogelijkheid met Vocollect van Honeywell toegevoegd voor voice picking. Hoe werkt het? Vrij eenvoudig. Via Honeywell schaft u de voice terminals en -headset aan. Boltrics zorgt vervolgens voor bi-directionele communicatie tussen uw hardware en uw WMS. Volledig afgestemd op uw wensen. En dat zonder de noodzaak van maatwerk.
Hoe werkt het voor uw warehousemedewerkers? Vanuit het WMS stuurt u uw warehousemedewerkers de betreffende instructies voor de te picken producten en de meest efficiënte Pick route. Bij elke actie koppelt uw medewerker direct aan het systeem terug wat er gepickt is. Blijkt dat uw medewerker een verkeerd product, doos of pallet heeft gepickt? Dan wordt dit direct teruggekoppeld vanuit het systeem aan uw medewerker, zodat hij/zij alsnog de juiste producten kan picken. Zo kunt u ervoor zorgen dat uw collega’s in het warehouse sneller kunnen werken en minder fouten maken – simpelweg omdat ze hun handen vrij hebben.

Inkoop- en verkooporders met Groeperingscriteria
Met in- en verkooporders heeft u de mogelijkheid om in- en/of uitslagen te groeperen of af te roepen. Zo kunt u bijvoorbeeld vanuit één inkooporder meerdere inslagen of ontvangsten registeren. En koppelt u eenvoudig de ontvangsten terug met relatie naar het centrale inkoopordernummer. Aan de uitgaande kant kunt u denken aan het aanmaken van meerdere verkooporders die gekoppeld zijn aan één uitslag. Door middel van zelf op te geven groeperingscriteria kan 3PL/Nekovri Dynamics dit – indien gewenst – automatisch voor u doen. Het systeem koppelt bijvoorbeeld automatisch verkooporders aan één uitslag op basis van leverdatum, een specifieke klant en/of een specifiek adres of regio.
3PL/Nekovri Dynamics ondersteunde al de mogelijkheid om aan één order meerdere in- of uitslagen te koppelen. Met de nieuwe release wordt ook de mogelijkheid ondersteund om meerdere in- of verkooporders te koppelen aan één in- of uitslag.

Serienummer registratie
In de nieuwe release kunt u met de toevoeging van “Serienummer registratie” in 3PL/Nekovri Dynamics serienummers en andere specificaties van goederen vastleggen bij binnenkomst, het verzenden of beide. De nummers zijn vervolgens gedurende de volledige supply chain te volgen: vanaf de fabriek tot aan de eindconsument. Op basis van het serienummer zijn daarbij alle gerelateerde inslagen, uitslagen of verplaatsingen eenvoudig terug te vinden. Daarnaast kunt u met deze nieuwe module ook:

 • De specificatiemethode per artikel instellen
 • Een gelaagde structuur toevoegen
 • Bij inslag, verplaatsing of uitslag controleren of alle serienummers volledig zijn gespecificeerd
 • En door middel van EDI-koppeling wisselt u eenvoudig informatie uit met uw opdrachtgever en toeleveranciers.

Meer weten? Matthijs Smittenaar deelt in zijn blog meer over de voordelen van “serienummer registratie”>>

Cycle Counting
Krijg met de module Cycle Counting de mogelijkheid om systeem gestuurde tellingen uit te voeren – bijvoorbeeld via een scanner – en de verschillen direct te boeken in Microsoft Dynamics. Dat kunnen ad hoc tellingen zijn op basis van parameters óf gestuurde telopdrachten vanuit “kantoor”. De telopdrachten worden daarbij in een aparte tabel bijgehouden, zodat u de voortgang van telopdrachten aan de hand van statussen eenvoudig kunt monitoren. Daarnaast kunt u deze ook altijd terugzoeken in historische tellingen. Nieuwsgierig geworden? Lees in de blog van collega Jan-Dirk Bergsma meer over de mogelijkheden >>

Power BI: Orderpick performance & Transport
Met Power BI hoeft u niet langer enkel op historische data te leunen, maar kunt u ook prognoses maken voor de toekomst waardoor tijdlijnen inzichtelijk worden. De BI-tool van Microsoft helpt u de brij aan data te vertalen naar zelfverklarende rapporten en dashboards. Om onze klanten op weg te helpen, hebben we – op basis van een onderzoek onder onze klanten – een aantal vooraf gedefinieerde datasets en dashboards toegevoegd met de belangrijkste KPI’s voor logistieke dienstverleners. We hanteren daarbij dezelfde ontwikkelmethode als bij 3PL & Nekovri Dynamics: samen met onze klanten werken we continu aan het toevoegen van relevante datasets. Dit betekent ook dat de datasets die worden toegevoegd, op een generieke manier worden toegevoegd, zodat u automatisch de bijgewerkte en nieuw toegevoegde datasets en rapporten ontvangt. Met de release van Dynamics NAV 2018 zijn er vanuit Boltrics twee datasets toegevoegd:

 • Orderpick performance: Door de productiviteit te meten, weet u exact hoeveel colli’s, pallets of dozen u met de huidige bezetting kunt verwerken.
  Power BI Orderpick | Boltrics
 • Transport: Dankzij de datasets – en bijbehorende dashboards en rapporten – heeft u altijd zicht op de marge per type transport, direct inzicht in uw top 5 klanten, en zijn de kosten en opbrengsten per periode per chauffeur en/of trekker helder.Power BI TMS | Boltrics

Meer weten over Power BI? Bekijk dan het webinar waarin Aart Doorn in 45 minuten laat zien hoe u met voorgedefinieerde Power BI-datasets en rapporten uw data omzet in rijke analyses en heldere visuele rapportages.

Overige ontwikkelingen
Verder kan u in de nieuwe release gebruikmaken van:

 • Eén orderpicker beschikbaar stellen om meerdere orders tegelijk te picken
 • Plannen via feitenblokken in planboard
 • ‘Lege’ adressen plannen zonder een order

 

De nieuwe mogelijkheden van NAV 2018

De nieuwe mogelijkheden van NAV 2018 | Boltrics

Gebruikerstaken
De nieuwe optie Gebruikerstaken in Dynamics NAV 2018 geeft u de mogelijkheid om taken te creëren voor reminders. U kunt taken voor uzelf maken, maar ook voor andere gebruikers. En vice versa. Wilt u daarnaast taken selectief of in bulk verwijderen? Dan kunt u gebruikmaken van het rapport “Gebruikerstaken verwijderen”. Op de verzoekpagina kunt u filters instellen om te bepalen welke taken verwijderd dienen te worden.

Gebruikerstaken NAV 2018 | Boltrics

Beeldanalyse
De extensie Beeldanalyse gebruikt krachtige beeldanalytics om kenmerken te vinden binnen een afbeelding die u wilt toevoegen aan artikelen en contactpersonen in Dynamics NAV. Het enige wat u nog hoeft te doen is de feedback te controleren en toe te wijzen aan de juiste entiteit in Dynamics NAV. Beeldanalyse werkt daarbij als volgt:

 • Contactpersonen: herken het geslacht of de leeftijd van een persoon. Bijvoorbeeld uw warehousemedewerkers en/of chauffeurs.
 • Artikelen: identificeer type en kleur – bijvoorbeeld fruit. De extensie doet een voorstel voor kenmerken gebaseerd op tags die gevonden worden door de Computer Vision API met een vertrouwensniveau.

Na het activeren van de extensie wordt bij het toevoegen van de afbeelding aan een artikel of contactpersoon de Beeldanalyse geactiveerd. De kenmerken, betrouwbaarheidsniveau en details zijn direct zichtbaar – bepaal vervolgens wat u wilt doen met elk kenmerk.

Beeldanalyse NAV 2018 | Boltrics

Excel-rapporten templates
De rollen Bedrijfsmanager en Accountant hebben in Dynamics NAV 2018 een nieuwe optie in het lint voor Excel-rapporten. Vanuit de Excel sjablonenlijst kiest u met één druk op de knop een vooringesteld rapport die klaar is om geprint te worden vanuit Excel.

Excel rapport templates NAV 2018 | Boltrics

Boekingsgroepinstellingen verbeteringen en missende boekingsmeldingen

 • Realiseer met de nieuwe release een visuele indicatie van de verplichte grootboekrekeningen die ingesteld moeten worden om de meeste van uw scenario’s te dekken die verwant zijn aan specifieke boekingsinstellingen.
 • Voor posten kunt u instellingskaarten opstellen, waarmee u de mogelijkheid heeft om alleen accounts te zien die nodig zijn voor functies die u heeft ingeschakeld.
 • Een nieuw slim algoritme stelt accounts voor onder boekingsgroepinstellingen. Voeg eenvoudig een combinatie van boekingsgroepen toe die u wilt instellen en klik op Rekeningen voorstellen. Het algoritme analyseert de bestaande boekingsinstellingen die u al heeft en stelt grootboekrekeningen voor met soortgelijke boekingsinstellingen. Bent u het niet eens met de suggestie die Dynamics NAV biedt? Dan kunt u deze alsnog eenvoudig aanpassen.
 • Voor het verwijderen van boekingsinstellingen is er nu een verbeterde controle toegevoegd aan Dynamics NAV 2018. Als een boekingsinstelling al op een andere plek in Microsoft Dynamics in gebruik is, kunt u dit controleren door te klikken op “Bewerken” en het veld “Gebruik” te inspecteren. Tijdens het voorbereiden van een document kunt u ook een melding ontvangen dat de boekingsinstellingen ontbreken.


Batchboeken van orders, facturen en creditnota’s

Gaat uw verkoop zo goed dat u de hoeveelheid aan facturen niet snel genoeg kunt verwerken? Loopt u door dit “luxeprobleem” inkomsten mis? Geen zorgen: batches van orders, facturen of creditnota’s kunnen nu in één keer worden verwerkt door in het lint de button ‘Batchboeken…’ te selecteren, vervolgens de documenten te kiezen en als laatste stap de geselecteerde posten te boeken.

Batchboeken NAV 2018 | Boltrics

 

Verbeteringen Wijzig Globale Dimensies
In eerdere versies van Dynamics NAV boekte het rapport Wijzig Globale Dimensies één grote transactie die alle andere activiteiten blokkeerde. Met de nieuwe release pakt Microsoft Dynamics dit als volgt op:

 • De gehele taak verloopt parallel en wordt per tabel uitgevoerd in afzonderlijke, onafhankelijk achtergrondtaken.
 • Voor tabellen die niet zijn betrokken bij de update van globale dimensies, kunnen andere gebruikers werken met read all data. Houdt er rekening mee dat alle wijzigingen in tabellen in de lijst zijn geblokkeerd, totdat ze allemaal volledig zijn bijgewerkt.
 • Elke mislukte taak kan opnieuw worden uitgevoerd. Als er bijvoorbeeld een fout optreedt waarbij 95% van de records wordt verwerkt, zal de herhalingstaak de overige 5% voltooien.


Verbeteringen Intrastat rapport

U kunt nu aangeven dat u Intrastat-rapporten moet opstellen en de standaard transactietypes voor in- en verkopen(retouren) moet instellen om uw Intrastat-rapportage sneller te maken. Dynamics NAV gebruikt de standaard transactietypewaardes van het venster Intrastat instellingen als u een document invoert die moet worden opgenomen in uw Intrastat-rapport.
Gebruik het Intrastat Checklist-rapport voor een visuele indicatie van elke Intrastat-journaalregel die een fout bevat en verbeterd dient te worden voordat het Intrastat-rapport wordt verstuurd. U krijgt de exacte details van de error te zien. Daarnaast kunt u ook Intrastat journaalregels inschakelen om alleen de regels met fouten te zien of alle regels.

Inzending van EC Verkooplijst met meer dan 9999 regels
Het is nu mogelijk om de EC Verkooplijstrapport met meer dan 9999 regels in te dienen. Het enige wat u hoeft te doen, is een drempel instellen voor het aantal regels in de btw-rapportinstellingen voor het EC Verkooplijstrapport. Stel het veld Maximum aantal regels in op 9999 en u heeft er geen omkijken meer naar. Wanneer u dergelijk grote EC Verkooplijstrapporten indient, zullen er berichten worden gegenereerd en kunt u deze automatisch delen met de overheid. U kunt de resultaten van de inzending vervolgens bekijken in het venster Logboekposten.

Rechtstreeks boeken in grootboekrekeningen van documenten
Als u een extra vergoeding of een specifieke service aan een in- of verkoopdocument wilt toevoegen, kunt u deze met de nieuwe versie van Dynamics NAV meteen in het document toevoegen – óók als het artikel niet beschikbaar is in uw catalogus. De opbrengst kunt u vervolgens naar de juiste grootboekrekening van de documentregels boeken.