Marco Polo, Christoffel Columbus en Abel Tasman. Drie grote ontdekkingsreizigers die eeuwen geleden de eerste stappen zetten richting de wereld die we nu kennen. Namelijk de wereld waarin u in slechts enkele milliseconden met een familielid aan de andere kant van de wereld kunt chatten, videobellen of volledige documenten kunt delen. Of de wereld waarin we op kilometers hoogte een dutje kunnen doen, waarna we in een gehele andere cultuur wakker worden. Dat noemen we tegenwoordig voor het gemak ‘even op vakantie gaan’. Maar ook de wereld waarin de Nederlandse douane kampt met 30% meer aangiftes, omdat we via e-commerce nu eenmaal goedkopere producten kunnen kopen uit China. Eeuwen geleden waren de drie ontdekkingsreizigers de eersten die de stap maakten naar globalisering. Bent u de hedendaagse pionier die voorloopt op de razendsnelle ontwikkelingen? Of kunt u niet op tegen de huidige grote spelers?

Globalisering is een doorlopend proces

Het globaliseringsproces is dus niet iets van de laatste tijd, maar al een zeer lange periode gaande. Daarnaast is het een voortdurend proces dat steeds door nieuwe ontwikkelingen wordt aangewakkerd. Hierbij hoeft u niet alleen te denken aan technologische ontwikkelingen, maar ook aan politieke en bijvoorbeeld culturele verschuivingen. Door deze vooruitgangen worden barrières continu omver geworpen en afstanden verkleind. Zo kunt u sinds het vrije verkeer van goederen en personen binnen Europa zonder gedoe naar Zuid-Frankrijk rijden. Of bijvoorbeeld naar uw favoriete Amerikaanse artiest luisteren op de Nederlandse radiozender in uw Duitse auto. En dus sinds de opkomst van e-commerce goedkope of exclusieve producten gemakkelijk uit het buitenland bestellen. En een paar dagen later bij uw voordeur afgeleverd krijgen.

Douaneprocessen onderbrengen in 3PL Dynamics

De Freight Forwarder Korpershoek uit Nijkerk maakt gebruik van 3PL Dynamics, en met name van de douane mogelijkheden. Hierdoor is het gebruik van meerdere systemen gelimiteerd, zodat onnodige handelingen verleden tijd zijn. Door deze efficiëntieslag werkt Korpershoek slimmer, sneller én klantgerichter.

 

Douane draait overuren sinds e-commerce

Door deze technologische ontwikkeling (internet en in een later stadium e-commerce) is het voor iedereen mogelijk om aan producten uit het buitenland te komen. Dit is met één muisklik gebeurd. Hierdoor staat de Nederlandse douane voor de uitdagende taak om uit een zeer snel groeiende stroom artikelen juist de verdachte pakketjes te filteren. Want zij hebben de belangrijke taak illegale en gevaarlijke goederen te onderscheppen. En dit alles moet gebeuren zonder de logistieke processen aanzienlijk te vertragen. Want vooral binnen e-commerce is tijd geld, en staat vertraging gelijk aan ontevreden klanten. Hierdoor investeert de douane in moderne technologieën zoals hoogwaardige scanapparatuur en is dit jaar het nieuwe volgsysteem PGTS geïntroduceerd.

Ook de-globalisering zet druk op douane

Hoewel globalisering gezien kan worden als het dichter bij elkaar komen van mensen, grenzen en ideologieën, staan economie en wereldhandel vaak centraal. En juist nu laat de wereldeconomie een tegenbeweging zien. “Technologisch kunnen we vandaag naar Mars vliegen, maar ideologisch bouwen we opnieuw muren”. Denk hierbij aan handelsoorlogen tussen wereldmachten, protectionisme en ook zeker aan de Brexit. En door dit laatste nemen de zorgen voor de Nederlandse douane ook toe. Al met al heeft de douane het enorm druk gekregen door internationale handel, politiek en technologische ontwikkelingen. Wat kunt u als logistiek dienstverlener – en dus relatie van de douane – doen  om hun werkzaamheden te verlichten?

De samenwerking tussen logistiek dienstverleners en douane

Als logistiek dienstverlener met internationale opdrachtgevers heeft u veel te maken met onze douane. En net als in elke andere relatie is het raadzaam deze goed te onderhouden. Houd de douane dus te vriend. Bijvoorbeeld door uw GPA aangiftes altijd juist in te dienen, uw producten correct te classificeren of te investeren in juiste douane-software met vergaande EDI-koppelingen. Want alleen zo blijft u de betrouwbare e-fulfilment partner voor internationale webshops.