U kent ze ongetwijfeld: filmpjes waarbij heftruckchauffeurs tegen een stelling aanrijden zodat vervolgens alles omvalt als dominostenen. Met als resultaat veel kostbare goederen die verloren gaan. Ongeacht uw voorraad, als iets valt is de kans groot dat het niet meer bruikbaar is. Maar naast de kostbare artikelen loopt u het risico iets veel waardevoller (tijdelijk) kwijt te raken. In dit geval heb ik het over de heftruckchauffeur. U bent verplicht uw medewerkers in een veilige omgeving te laten werken. Voor uw personeel, hun familie én uw organisatie. Daarom vindt u hieronder enkele aandachtsgebieden voor een veilig magazijn.

Veilig omgaan met gevaarlijke goederen

Een veilig magazijn is vooral noodzakelijk als u gevaarlijke goederen opslaat. Hierbij kan een ongeluk enorme gevolgen hebben. Dit geldt niet alleen voor uw onderneming, maar zelfs voor uw gehele omgeving. Hoe u omgaat met gevaarlijke goederen leest u in deze blog.

Een veilig magazijn begint bij de bedrijfscultuur

De meeste gedragsuitingen ontstaan door opvoeding en de omgeving. Een kind doet wat hem geleerd is, maar neemt ook gedrag over van anderen op het schoolplein. Met volwassenen is dit niet heel anders. Men gedraagt zich naar de aanwezige bedrijfscultuur. Aan u om deze te creëren en te waarborgen. Heeft u het geluk dat een nieuwe medewerker uw bedrijf komt versterken? Dan is het noodzakelijk deze eerst degelijk op te leiden. En besteed dan naast de verplichte HACCP-training ook gelijk aandacht aan een veiligheidscursus. Koppel hieraan duidelijke regels en hang herinneringen op in het pand. Zo weet iedereen welk gedrag leidt tot een veilig werkplek. En rijdt een medewerker tóch een keer zonder te toeteren de hoek om? Dan heeft zijn collega onderbouwend materiaal om hem hierop aan te spreken. Naast het feit dat hij bijna een teen was verloren.

Verplicht veilige werkkleding in uw warehouse

Dit brengt me op het volgende punt. Ondanks dat ongelukken goed zijn te voorkomen, ze zijn niet voor 100% uit te sluiten. Daarom is het allereerst noodzakelijk om veiligheidsschoenen te verplichten voor uw magazijnmedewerkers. Deze kunt u voor uw vaste werknemers aanschaffen, uitzendkrachten kunnen ze vaak tegen een borgsom van het uitzendbureau krijgen. Waar schoenen met stalen neuzen de gevolgen van een ongeluk beperken, zorgen fluorescerende kledingstukken voor het voorkomen ervan. Hiervoor volstaat een fel oranje hesje al gauw. Wie van de onderstaande heren valt u bijvoorbeeld meer op? Uw heftruck- of palletwagenchauffeur gaat waarschijnlijk voor dezelfde optie.

Introduceer een strakke infrastructuur voor een veilig magazijn

Het voorbeeld uit de introductie – waarbij alle stellingen omvielen – was niet te voorkomen met duidelijke regels en stevige schoenen. Maar het had wel voorkomen kunnen worden door de gangpaden wat breder te maken. Daarmee zou de bestuurder niet alle stellingen omver rijden. Hiermee komen we bij het laatste punt: de inrichting van uw magazijn. Dit is een zeer breed aandachtspunt waar u veel mee kunt winnen. Naast stevige stellingen met brede gangpaden kunt u hier ook denken aan zebrapaden, verkeersborden en signaleringen en duidelijke afscheidingen tussen voetpaden en werkplekken. Of aan bolle spiegels op kruispunten, zodat iedereen weet wat eraan komt. Ook een duidelijke indeling op de vloer draagt bij aan de veiligheid. Zo kunt u door middel van kleurvakken of omlijningen nooduitgangen aanduiden, parkeerplekken specificeren en bijvoorbeeld brandblussers uitlichten. Alles voor een veilige werkomgeving.

Vrije handen vergroten de veiligheid

Als uw medewerkers hun handen vrij hebben, kunnen ze adequater op gevaar reageren. Ze hebben beter overzicht en kunnen zich ergens aan vastpakken mocht er iets misgaan. Dit kunt u realiseren door bijvoorbeeld voice picking te integreren in uw magazijn. Naast veiligheid vergroot dit ook uw efficiëntie en kwaliteit.

Creëer een veilig magazijn voor uw medewerkers

In de huidige krappe arbeidsmarkt is goed personeel één van uw kostbaarste bezitten. Naast de kans op ongelukken en het risico om een medewerker tijdelijk kwijt te zijn, bent u hen verplicht een veilige werkomgeving te bieden. Want ook een bijna-ongeluk kan ervoor zorgen dat u personeel kwijtraakt. Met deze aandachtspunten hoeft u niet veel te investeren, terwijl u toch veel investeert in uw personeel.