Als ik tegenwoordig een bepaald product nodig heb ga ik in de meeste gevallen niet eens mijn huis meer uit. Sterker nog, ik blijf soms gewoon op de bank zitten. Het internet is altijd binnen handbereik en daarmee de tienduizenden Nederlandse webwinkels. Waarom ik hier – al gaat het soms mis – de voorkeur aan geef? Allereerst het oneindige aanbod online, gevolgd door het vergrote gemak en tenslotte kost het me niets extra dan winkelen in een fysiek verkooppunt. Deze lage kosten ontstaan door de logistieke processen die we om e-commerce heen creëerden. Bijvoorbeeld, bevalt het gekochte artikel me niet? Dan stuur ik het gewoon gratis terug, tot ergernis van webshops, postbedrijven en andere logistiek dienstverleners. Want de toenemende klantgerichtheid en gemak voorzieningen beperken uw winstmarges. Hoe heeft het zo ver kunnen komen? En waar gaat het heen?

Hedendaagse logistiek is zo simpel niet meer

Simpelweg is logistiek “de juiste dingen op het juiste moment op de juiste locatie tegen minimale kosten krijgen”. Maar zoals u weet is dit heel erg versimpeld. Als u alleen al “de juiste dingen” naar vandaag de dag vertaalt, krijgt u te maken met Value Added Logistics, kwaliteitscontroles en bijvoorbeeld orderpickstrategieën. Vervolgens “het juiste moment”: ook deze dimensie heeft extreme vormen aangenomen. Hier komen termen als next- en same-day-delivery, last mile solutions en scheduled delivery (binnen een tijdvak van bijvoorbeeld twee uur) naar voren. En als we deze twee dan linken aan “tegen minimale kosten”, wordt de problematiek duidelijk. De eeuwige strijd tussen kostenminimalisatie en service optimalisatie.

Binnen de zeer competitieve telecomsector verzorgt VCK Logisctics SCS de logistieke afhandeling voor meer dan honderd T-Mobile winkels. Hun geheim om zowel de kosten te drukken, hun klant én de eindconsument tevreden te houden? Bekijk de video.

Stel uzelf twee vragen en bepaal uw richting

Eigenlijk is deze strijd op zichzelf al heel tegenstrijdig. Een paradoxale strijd. Want met de veelgebruikte waarde strategieën van Treacy en Wiersema in het achterhoofd moet u zich focussen op één strategie. En waar lage kosten in de focus van Operational Excellence liggen, bevindt service optimalisatie zich in die van Customer Intimacy. Dus moet u uzelf onderscheiden op een specifiek onderdeel, want de beste zijn in alles kan niet. Om deze reden is Coolblue niet de goedkoopste. En biedt Action niet de beste service. Dus stel uzelf twee vragen: hoe houd ik lage kosten en hoe houd ik mijn klanten tevreden? En op welke van de twee gebieden kunt u zich écht onderscheiden?

Wist u dat? Met Boltrics’ App Platform boekt u winst op beide vlakken. U haalt druk weg bij uw medewerkers in het magazijn en op het kantoor. Zodat zij hun tijd efficiënter in kunnen zetten. Tegelijkertijd vergroot u de mogelijkheden voor uw klanten en uw informatievoorziening richting hen.

Meer tips & tricks om lage kosten te houden en uw service te verbeteren?

Er zijn enorm veel manieren om kostenminimalisatie en service optimalisatie binnen logistiek te realiseren. Te veel om op te schrijven. Daarom praten mijn collega’s Daphne en Sytze u graag bij tijdens het webinar over ons WMS systeem.