Sinds begin dit jaar gebruikt TransHeroes de WMS module van Boltrics. Hiermee lukte het de logistiek dienstverlener uit Rijssen al een forse digitaliseringsslag in het warehouse te realiseren. De wens is om alle onderdelen en entiteiten van TransHeroes | Smart Logistics Group naadloos op elkaar aan te laten sluiten. Ook voor Transport kwam TransHeroes bij Boltrics terecht. Zodoende investeerde de logistiek dienstverlener recentelijk in de TMS module.

Transitie van de organisatie(structuur)

Eerder dit jaar werd al bekend dat TransHeroes, zesvoudig winnaar van de FD Gazelle award, een enorme transitie doorgaat. De uitrol van nieuwe logistieke diensten zijn daar onderdeel van. Maar daar blijft het niet bij. Ook de bedrijfsvoering kent een omslag. Zo is er de wens om alle entiteiten binnen de organisatie volledig met elkaar te integreren. Flexibiliteit, efficiëntie, future-proof, altijd-up-to-date en modulair opgebouwde software zijn hiervoor nodig. Want wie wil veranderen, moet middelen hebben die bestand zijn tegen verandering.

Toekomstbestendige integratie

Een zeer belangrijk onderdeel van de transitie is integratie. Integreren van de verschillende business units, maar ook bijvoorbeeld integratie met applicaties van derden. Voor optimale dienstverlening is interne afstemming een vereiste. Zo kan elke afzonderlijke entiteit uit dezelfde databron informatie putten, om op basis van analyses de processen op klantniveau te optimaliseren. Door Boltrics’ TMS op het WMS af te stemmen, is dit voor deze twee onderdelen in ieder geval al gelukt. In Boltrics’ DataHub vond TransHeroes de ideale oplossing voor het integratiedeel. Met dit collaboratieve platform organiseert, beheert, deelt en verwerkt TransHeroes data van derden en vice versa.

Naast het integratiedeel stelde TransHeroes de eis om per relatie de conversiemogelijkheden te bepalen. Sommige klanten werken met kubieke meters, anderen met EURO pallets of met laadmeters. Hiervoor ontwikkelde Boltrics de laadmeters functionaliteit. Dit scheelt enorm veel rekenwerk per order en hiermee slaat de allround logistiek dienstverlener een flinke efficiëntieslag. Deze functionaliteit wordt – net als alle andere nieuwe features – beschikbaar gesteld voor alle andere klanten van Boltrics. Zo profiteert iedereen van de inzichten van TransHeroes en houden alle aangeschakelde klanten een toekomstbestendige oplossing.

Groot in persoonlijk contact

Ook al zit TransHeroes in een transitie, het bedrijf blijft nog steeds dicht bij de kernwaarden. Edwin Asveld, CEO bij TransHeroes: “Ondanks de stevige groeifase waar we nu in zitten, blijft onze belangrijkste pijler het persoonlijke contact met onze klanten. Proactief communiceren, digitale integraties applicaties van derden en real-time inzicht in orders zijn hierbij cruciaal. Dat automatisering en persoonlijke communicatie niet samen zouden gaan, is een misvatting. Het TMS en WMS van Boltrics maken door automatisering persoonlijk handelen alleen maar meer mogelijk.”