Nadat eerder de technische upgrade naar 2017 bij onze klanten is uitgevoerd, startte begin april de eerste functionele upgrade naar NAV 2017 en is de upgrade ondertussen bij ruim 40 klanten een feit. Waar bij de meeste softwareleveranciers een update vaak weken en soms zelfs maanden kan duren, lukt het Boltrics de updates binnen twee uur uit te voeren. Een update is en blijft altijd een spannend proces – het is feitelijk een openhartoperatie en dat gaat niet altijd zonder slag of stoot. Eén enkele bug kan namelijk een heel proces stilleggen. Door snel te schakelen op het moment dat er toch een probleem geconstateerd wordt, lukt het om de oplossing in korte tijd succesvol naar een nieuwe versie te brengen.

Hoe verliep de upgrade tot dusver? Hieronder twee positieve ervaringen van Staalduinen Logistics en Partner Logistics.

Staalduinen Logistics: primaire processen liepen zonder problemen door

Al sinds 2011 werkt Staalduinen Logistics met de software van Boltrics om hun logistieke processen te stroomlijnen en elk jaar gaan ze mee met de nieuwe updates. Jurrien Westdijk, key-user bij Staalduinen Logistics: “In slechts een paar uur verzorgde Boltrics ’s avonds de update. En dat was wel zo prettig, want daardoor kon ons werk overdag gewoon doorgaan en ondervonden we er zo min mogelijk hinder van. Tijdens het opstarten ’s ochtends was het bijna niet te merken dat de avond ervoor nog een grote update was doorgevoerd. Zo liepen primaire processen zonder problemen door en was het enige merkbare verschil dat een aantal velden waren verplaatst. We zijn nu een paar weken live en merken nog niet direct de voordelen van NAV 2017. Tegelijkertijd als we de oplossing vergelijken met NAV 2013 of zelfs NAV 2015, dan zijn er wel grote veranderingen merkbaar. Daarnaast zijn er binnen NAV 2017 functionaliteiten beschikbaar die we bijvoorbeeld nog niet gebruiken – mede doordat we ons nog niet bewust zijn van de aanwezigheid. Gelukkig brengt Boltrics stap voor stap – via het contact met onze Customer Success Consultant, blogs en webinars – de mogelijkheden van de nieuwe release onder de aandacht.”

Partner Logistics: Up-to-date zonder downtime

Bij Partner Logistics willen ze altijd gebruik kunnen maken van de laatste technische ontwikkelingen en innovaties. Dat was ook direct één van de belangrijkste reden voor Partner Logistics om twee jaar geleden te kiezen voor de software van Boltrics en in nog geen jaar tijd de software bij vier grote sites te implementeren.

Peter Bryssinck, Implementation Manager bij Partner Logistics: “Anderhalf jaar geleden zijn we met de eerste site live gegaan softwareoplossing van Boltrics. Toch worden we door Boltrics ‘gepusht’ over te gaan naar de nieuwste versie van NAV 2017. Dat klinkt negatief, maar in feite zijn we blij met deze ‘druk’. Want sla je een update over, dan heb je er later veel meer werk aan en neemt het risico op fouten toe. Performance van de oplossing is echter key voor onze dienstverlening, en we nemen daarbij dan ook geen risico. Daarom is onlangs de eerste functionele update al afgerond en zijn twee updates momenteel nog in volle gang. We voeren daarbij de technische en functionele testen volledig in eigen beheer uit. De reden daarvoor is dat onze dienstverlening 24/7 doorgaat en we ons dan ook geen downtime kunnen permitteren. Bij de update zelf hebben we prima ondersteuning van Boltrics gekregen en kostte de update uiteindelijk minder tijd als verwacht.

Het resultaat: de eerste update is succesvol afgerond – zonder enige downtime. Dat is natuurlijk altijd het doel, maar zeker niet altijd het resultaat. Dankzij de samenwerking met Boltrics is dit wel gelukt.”