Wilt u direct zien hoe u de automatische ABC Analyse kunt instellen in Microsoft Dynamics? Ken eerst de ABC waarden toe, bekijk de video onderaan dit bericht en stel het in slechts een minuut in!

De efficiëntie van uw magazijn valt of staat met een juiste indeling van de goederen. Hierbij is de omloopsnelheid de belangrijkste logistieke KPI van toepassing. Voor deze KPI wordt veelal een ABC analyse uitgevoerd. Vervolgens komen uit deze analyse de snel- en langzaamlopers naar voren, oftewel de artikelen die respectievelijk vaak of weinig worden opgeroepen. Met deze kennis kunt u uw warehouse uiterst efficiënt inrichten, uw orderpickprocessen optimaliseren en zo uw marges vergroten. Heeft u moeite met het implementeren van een ABC analyse? Merkt u dat de werkzaamheden in uw warehouse sneller en beter kunnen? Maar weet u niet waar te beginnen?

ABC Analyse in Microsoft Dynamics 365 Business Central

Gelukkig kunt u in Boltrics’ oplossing specifiek voor logistiek dienstverleners uw klantartikelen classificeren met de ABC-classificatie. Zo ziet u in één oogopslag wat uw snel- en langzaamlopers zijn in het klantartikelenoverzicht. En nog mooier: het is binnen een mum van tijd geregeld in Microsoft Dynamics 365 Business Central. Binnen de WMS module bepaalt u de ABC-classificatie op basis van drie mogelijkheden: aantal, aantal orderregels of aantal drager. In het stappenplan hieronder worden deze methodes nader toegelicht.

De waarden toekennen voor de ABC Analyse

Voordat u de ABC Analyse inricht, zult u eerst de waarden A, B en C moeten definiëren. Deze inrichting vindt u bij ABC-classificatie via de zoekbalk, of door te navigeren vanaf de klantartikelen. De ABC Analyse is gebaseerd op het Pareto principe, ook wel bekend als de 80/20-regel: 20% van de goederen beïnvloedt 80% van de werkzaamheden. Hoewel dit een versimpeling is van de werkelijkheid, is het alsnog raadzaam u vooral te richten op de snellopers. Want in die groep een efficiëntieslag boeken levert u relatief meer op dan wanneer u zich op andere artikelen richt. Waarom dit relevant is om nu uit te leggen? Omdat u bij de ABC-classificatie de volgende waarden moet toekennen:

A. Maximum percentage 20
B. Minimum percentage 20 – Maximum percentage 80
C. Minimum percentage 80 – Maximum percentage 0

Zelf een automatische ABC Analyse instellen

Nu u de waarden voor zowel A als B en C heeft bepaald, kunt u de analyse gaan instellen. Volg het stappenplan hieronder of raadpleeg de video onderaan deze blog.

 1. Ga naar de Magazijn Instellingen via de zoekfunctie.
 2. Daar vindt u twee velden welke ingevuld moeten worden.
  1. ABC-classificatie methode
   1. Aantal
    • Deze methode bepaalt de ABC-classificatie op basis van de huidige voorraadstand.
   2. Aantal orderregels
    • Deze methode bepaalt de ABC-classificatie op basis van het aantal (geboekte) orderregels op basis van de AB- classificatie horizon.
   3. Aantal drager
    • Deze methode bepaalt de AB- classificatie op basis van het aantal dragerinhoud regels.
   4. Aantal picks
    • Deze methode bepaalt de AB- classificatie op basis van het aantal orderpicks.
  2. ABC-classificatie horizon
   1. Hier geeft u in een negatieve datumformule (zie hieronder) aan over welke periode de classificatie moet plaats vinden. Er wordt dan een periodefilter gelegd over alle (geboekte) orderregels.
    Let op: Deze hoeft u alleen in te vullen als u kiest voor methode 2: “Aantal orderregels”.
  3. Ga naar de taakwachtrijposten via de zoekbalk.
  4. Maak een nieuwe taakwachtrijpost aan.
  5. Bij ‘Uit te voeren objecttype’ selecteert u ‘Function’.
  6. Bij ‘Uit te voeren object (id)’ geeft u de volgende waarde in: ‘26’.
  7. Vul bij ‘Functieset’ het veld ‘Codeunit-id’ met ‘11154894’ en het veld ‘Functiecode’ met ‘ABC CLASSIFICATION’.
  8. Bij herhaling geeft u aan op welke dagen u deze berekening wilt uitvoeren.
  9. De begin- en eindtijd kunt u helemaal zelf bepalen. Het aantal minuten tussen uitvoeringen kunt u het beste op 5 zetten.
   1. Zorg er in dat geval wel voor dat het verschil tussen de begin- en eindtijd ook 5 minuten is. De taak hoeft namelijk maar één keer uitgevoerd te worden.
  10. Klik op de knop ‘status instellen op gereed’.
  11. De inrichting is nu klaar. De ABC-classificatie wordt nu automatisch uitgevoerd.
  12. Het resultaat vindt u terug op de klantartikel kaart of de klant artikel lijstweergave.

LET OP!
Om te voorkomen dat uw huidige operatie hinder ondervindt van deze ABC classificatie adviseren wij om deze taak in de nacht in te plannen, zoals in het voorbeeld.

Hoe een ABC Analyse ondersteunt in uw dagelijkse warehouse-activiteiten

Met de bovenstaande inrichting voert u regelmatig een ABC Analyse uit. Met de inzichten die deze analyse u biedt, kunt u zich focussen op de artikelgroep die het meest invloed heeft op uw dagelijkse activiteiten. Hierdoor boekt u een enorme efficiëntieslag, puur door net wat slimmer te werk te gaan dan voorheen.
Momenteel hanteert onze oplossing standaard drie ABC-classificatie methoden (aantal, aantal orderregels en aantal drager), maar er komt er in de nabije toekomst nog één aan: ABC-classificatie gebaseerd op het aantal orderpick-acties. Met de kennis in het achterhoofd dat orderpicken één van de meest arbeidsintensieve activiteiten is in uw warehouse, bedenk maar eens hoeveel tijdswinst u hiermee kunt boeken.

ABC, easy as 1-2-3

Benieuwd hoe deze functionaliteit uw organisatie verder helpt? Of hoe bijvoorbeeld Power BI u in één oogopslag inzichten geeft in de belangrijkste KPI’s? Neem contact op en we denken graag met u mee hoe we uw warehouse slimmer kunnen maken.