Eind vorig jaar mocht Boltrics zich de softwareleverancier noemen die als eerste PGTS succesvol getest heeft. Het nieuwe digitale tracksysteem gaat vanaf 1 februari voor iedereen in gebruik. Vorige week zijn alle afhandelaars live gegaan en vanaf deze week gaan alle deelnemers over. Gedurende de aankomende paar weken zullen dus alle gebruikers van DGVS over moeten naar het Paperless Goods Tracking System. Vandaag gaan twee klanten van Boltrics, namelijk VCK Logistics en Bos Logistics, volgens de planning van Cargonaut live met het nieuwe systeem.

Paperless Goods Tracking System

Even een samenvatting, hoe zat het ook alweer? Met de komst van de DWU (2016) is de Vrije Zone Type II komen te vervallen. De functie van de voorloper van PGTS, DGVS, wijzigde hierdoor. Alle deelnemers kregen er een PDE- en RTO-vergunning bij. Met het oog op deze veranderingen besloten ACN en Cargonaut een passender, volledig wetconform, systeem te ontwikkelen. Zo ontstond het Paperless Goods Tracking System (PGTS).

Een noodzakelijke, maar spannende overgang

Vanuit VCK Logistics Airfreight B.V. is Marc Bart dicht betrokken geweest bij de transitie en zei hierover het volgende: “De overgang van DGVS naar PGTS is een noodzakelijke. Sinds de invoering van het nieuwe, Europese douanewetboek twee jaar geleden is de wettelijke basis voor het oude platform DGVS geheel verdwenen. PGTS is de logische opvolger van DGVS en voldoet aan de wettelijke norm.”

Ook over de rol van Boltrics tijdens dit traject is de Application Manager van VCK te spreken: “Over de samenwerking met Boltrics in dezen kan ik alleen maar uiterst tevreden zijn. Het team van Boltrics dat zich ontfermde over PGTS – bestaande uit Hubert en David – heeft uitsluitend proactief gewerkt waarbij ze een oprechte interesse in de materie toonden. Dit, gecombineerd met de kennis van VCK over scenario’s, douanewetgeving en luchtvracht zorgde ervoor dat er snel stappen gezet konden worden en testen uitgevoerd. Het resultaat mocht er zijn. Boltrics was de eerste softwareleverancier die haar zaken op orde had op het gebied van PGTS! Als één van de eerste partijen gaan wij nu ook live. Altijd een spannende dag maar het is goed te weten dat Boltrics per direct support kan leveren.”

Een goed begin is het halve werk

Ook bij Bos Logistics kijkt men positief naar de livegang. Ahvi Isri, Supervisor Customs bij Bos Logistics, is positief gestemd over de aanloop: “De weg naar deze overgang is wat ons betreft heel soepel verlopen. Hubert, douane-consultant binnen Boltrics, heeft uitgebreid onderzoek gedaan, is op bezoek geweest bij ACN en Cargonaut en heeft ons hierna alle ins en outs doorgespeeld. Met deze informatie konden we zelf controleren of alles aansloot op onze processen en samen met Boltrics hebben we deze juist kunnen inrichten. Vandaag is een grote dag en ik ga ervan uit dat het allemaal vlekkeloos verloopt, maar zo niet dan kunnen we gelukkig bij Boltrics terecht. Onze werknemers zijn er in ieder geval klaar voor.”