In deze periode vol feestdagen zijn specifieke productgroepen populairder dan andere. Denk bijvoorbeeld aan snoepgoed, waaronder pepernoten en chocola, maar ook aan speelgoed. Deze artikelen belanden deze maand bij veel huishoudens in een jute zak of onder de kerstboom. Mogelijk handelen uw klanten binnen deze categorieën en heeft u hierdoor uw magazijn tijdelijk anders moeten inrichten. Maar wat ligt er ten grondslag aan deze handeling? Waarom is het belangrijk om te weten dat een bestuurbaar autootje in december sneller de deur uit racet dan bijvoorbeeld een magnetron? En kunt u dit in uw geval ook baseren op cijfers?

Logistieke KPI: omloopsnelheid

Hier komt het begrip omloopsnelheid om de hoek kijken. Even ter opfrissing: de omloopsnelheid van de voorraad is het aantal keren dat uw voorraad jaarlijks wordt vervangen door dezelfde producten. Oftewel: hoe vaak wordt deze voorraad per jaar in- en uitgeslagen? Dit kunt u op uw totale warehouse achterhalen, maar ook op klant- of klantartikel niveau. Producten met een hoge omloopsnelheid, ofwel snellopers, worden vaker vervangen dan artikelen met een lage omloopsnelheid, de langzaamlopers. In het eerder genoemde voorbeeld is dus de bestuurbare auto de snelloper en de magnetron de langzaamloper. Hoe bepaalt u welke artikelen tot de snel- en langzaamlopers behoren?

Berekening van de omloopsnelheid voor logistiek dienstverleners

De omloopsnelheid, ook wel de omloopfrequentie genoemd, is een rechttoe rechtaan KPI. Waar dit voor handelsondernemingen aardig wat rekenwerk vereist, valt dit voor logistiek dienstverleners gelukkig mee. Het enige wat u moet weten is wanneer de goederen zijn in- en uitgeslagen. Het verschil in dagen tussen deze twee momenten is de omloopsnelheid. Deze wordt dus uitgedrukt in dagen.
In veel gevallen wordt de gemiddelde omloopsnelheid berekend over een periode van een jaar. Maar zoals in dit feestdagen-voorbeeld duidelijk wordt, kunnen inzichten over een bepaalde periode ook erg belangrijk zijn. En juist het schakelen tussen klanten, artikelen en periodes maakt het een arbeidsintensieve taak. Maar geen taak die u moet laten liggen.

Waarom is dit belangrijk voor u?

Uit een onderzoek dat Boltrics heeft laten uitvoeren zijn 6 belangrijkste KPI’s voor logistiek dienstverleners naar voren gekomen. De omloopsnelheid was hier één van. U vraagt zich misschien af waarom. Allereerst voor de efficiëntie binnen uw warehouse. Wanneer snellopers achterin (ver van de docks vandaan) het magazijn liggen en de langzaamlopers voorin, gaat deze efficiëntie enorm achteruit. Lossers, laders en orderpickers moeten aanzienlijk meer meters maken op een dag en dit kost alleen maar tijd en energie.
Ten tweede is inzicht in de omloopsnelheid belangrijk voor de bedrijfsinzichten. Krijgt u een nieuwe klant die vergelijkbaar is met een bestaande klant? Op basis van de omloopsnelheid kunt u tijdens de onderhandeling onderbouwd tariefafspraken maken. Ook als uw bezettingsgraad tegen het maximum begint te lopen, kunt u aan de hand van de omloopsnelheid bepalen of dit een probleem gaat zijn of niet.
Met data uit het verleden staat u sterk in uw schoenen en kunt u dus weloverwogen keuzes maken. Hoe gaat u uw warehouse inrichten, welke pickstrategie past u toe? Maar ook: wie zijn uw beste klanten of welke trends speelden er vorig jaar? Data omtrent omloopsnelheid biedt enorm veel inzichten waaruit u lering kunt trekken. Maar waar haalt u de data vandaan en hoe voert u de analyse uit?

Omloopsnelheid inzichtelijk krijgen

In uw eigen administratie kunt u zeer veel relevante informatie vinden. Maar als de ene collega zaken bijhoudt in zijn persoonlijke Excel-overzicht en de andere een papieren dossier in zijn ladekast heeft liggen, ontstaat er al gauw versplintering van gegevens. Hierdoor zijn bronnen die u raadpleegt vrijwel nooit volledig. Zijn ze wel volledig? Dan is het een flinke uitdaging om de juiste gegevens naast elkaar te leggen, om vervolgens verbanden te kunnen leggen. Zeker als u dit voor zowel uw gehele warehouse, specifieke klanten en klantartikelen wilt doen. Dan wordt het een foutgevoelige en tijdrovende klus.

Houd data centraal en analyseer met Power BI

Om versplintering van data te voorkomen kunt u gebruik maken van een organisatie-breed systeem waarin alle medewerkers dezelfde gegevens raadplegen. Zo houdt u data bij elkaar en ontstaat er een totaalbeeld van de activiteiten in uw organisatie. Voor het analyse-stuk bestaat Power BI. Deze analysetool legt in overzichtelijke dashboards en rapportages bronnen naast elkaar, zodat u in één oogopslag inzicht krijgt. Geen ingewikkelde rekensommen meer. U klikt aan wat u wilt zien en voilà: Power BI doet de rest. In combinatie met onze oplossing, waar wij logistieke KPI’s voor u in voorgeprogrammeerde dashboards hebben gegoten (waaronder de omloopsnelheid) heeft u altijd de juiste informatie bij de hand. Een weloverwogen besluit maken is in een mum van tijd gebeurd.