Qua oppervlakte is ons kleine kikkerland een middenmoter, maar op veel vlakken behoort Nederland tot de absolute wereldtop. We behoren bijvoorbeeld tot de topeconomieën van de wereld en zijn één van de gelukkigste volken. Qua kennis en technologie scoren we ook hoog, zo winnen we ongeveer elk jaar de World Solar Challenge. Deze technologische voorsprong staat natuurlijk direct in verband met onze goed draaiende economie. Toch geldt dit niet voor de transportbedrijven in ons land. In Europa digitaliseren alleen Poolse en Spaanse transporteurs minder dan de Nederlandse collega’s. En door dit gebrek aan digitalisering lopen zij kostbare omzet mis.

Technologische ontwikkelingen in de logistiek

Computers die zelf kunnen denken en magazijnen vol met robots die orders picken. Zonder dat ze tegen elkaar aanbotsen. Enkele jaren geleden was dit alleen in sciencefiction films aan de orde. Vandaag is het in onze eigen wereld realiteit. En één ding is zeker: hier houdt het niet op. Grote logistieke bedrijven blijven verder innoveren om de concurrentievoorsprong te vergroten. Zo worden Big Data en Artificial Intelligence met de dag belangrijker en op grote schaal ingezet. Ook robotisering is bij grote nieuwe warehouses bijna de standaard. Hoewel dit ver vooruitstrevende technologieën zijn, ligt de basis bij dezelfde twee principes: digitalisering en automatisering.

Digitalisering

De eerste stap naar het stroomlijnen van logistieke processen ligt bij digitalisering. Simpel gezegd: van papier naar computerapparatuur. Van mappen naar harde schijven. Voert u een kwaliteitscontrole uit met pen en papier? Vakje voor vakje aankruisen wat van toepassing is? Dan weet u dat dit aardig wat tijd in beslag neemt. Want wat gebeurt er daarna? Wellicht een kopietje maken van de lijst of de gegevens invoeren in Excel. Misschien stopt u het wel in een groot dossier en is de kans op kwijtraken altijd aanwezig. Door alleen dit proces al op te vangen met barcodes en (HTML5) scanners slaat u een paar stappen over. En dit is pas één van de vele voorbeelden waarom digitalisering uw werkzaamheden nauwkeuriger, sneller en overzichtelijker maakt.

Automatisering

Waar digitalisering ophoudt, begint automatisering. Het is de stap van zelf acties ondernemen naar deze door een systeem laten opvangen. Om dit te verduidelijken krijgt u ook hierbij een voorbeeld. Uw chauffeur komt (veilig en op tijd, want dat doen wij Nederlanders wel goed) aan bij een klant. Vervolgens belt hij naar het kantoor om dit door te geven. Dan zoekt de medewerker in het systeem – want er is al gedigitaliseerd – op welke artikelen ook alweer geleverd moesten worden. Klopt alles? Dan kan diegene de factuur opstellen, controleren en sturen naar de klant. Dit klinkt als een soepel proces, toch? Maar wat als een chauffeur via een mobiele app doorspeelt dat de goederen zijn gearriveerd bij de klant? En dat automatisch met EDI wordt gekoppeld aan het contract in uw systeem, waardoor een volledig correcte factuur automatisch wordt doorgestuurd? Dan heeft u het proces van order tot factureren geautomatiseerd.

Altijd up-to-date Microsoft technologie

Dus de grote spelers in de markt zetten in op digitalisering, automatisering en wie weet wat nog meer. Hoe kunt u bijblijven met dit soort organisaties? Door te profiteren van de kracht van één van de grootste Tech bedrijven van de wereld bijvoorbeeld. Microsoft zet alles in op de nieuwste technologieën en innoveert elke dag. En dit geven zij direct door aan de gebruikers van hun software oplossingen. Dus ook de gebruikers van 3PL- en Nekovri Dynamics. Gecombineerd met Boltrics’ filosofie, waar alle klanten op dezelfde code werken, zorgt dit ervoor dat u altijd de nieuwste technieken tot uw beschikking hebt. Hoe groot uw organisatie ook is. Met Boltrics’ oplossing blijft u altijd relevant.

Digitaliseren en automatiseren, waar te beginnen?

Op dit moment van lezen zijn er drie scenario’s mogelijk:

  1. U past het bovenstaande al toe.
  2. U past het bovenstaande niet toe en bent dit ook niet van plan.
  3. U past het bovenstaande niet toe en bent dit mogelijk van plan.

Elk van deze drie scenario’s is natuurlijk uw goed recht. Is scenario 3 van toepassing? Dan weet u misschien niet waar u moet beginnen. Daar kunnen wij u mee helpen. Registreer u gratis en ontmoet ons op ICT & Logistiek op 7 & 8 november in de Jaarbeurs bij stand 01C034. Naast dat u op de beurs alles komt te weten over Connected Logistics, vertellen wij u graag in persoon wat wij voor u kunnen betekenen. Of neem contact op, zodat we een afspraak met u kunnen maken. Digitaliseer en automatiseer vandaag nog, morgen is het misschien te laat.