Ga gelijk naar de how-to video.

Tegenwoordig horen we de term niet vaak meer, maar rond de jaren ‘70 waren koppelbazen nog erg actief. Vooral in de bouwsector was dit het geval. Zij koppelden werknemers aan andere bedrijven en ontliepen zo verplichte sociale premies en belastingen. De fiscus en bedrijfsvereniging liepen hierdoor flink wat inkomsten mis. Bedrijven die de koppelbaas inhuurden waren niet aansprakelijk voor deze fraudepraktijken. Dit veranderde allemaal in 1981, toen de Wet Ketenaansprakelijkheid werd ingevoerd.

Wet Ketenaansprakelijkheid (WKA)

De ketenaansprakelijkheidsregeling maakt de aannemer van werk aansprakelijk voor de loonheffingen die zijn onderaannemer in verband met (een deel van) het werk moet afdragen. Als hoofdopdrachtgever bent u dus aansprakelijk voor de betaling van premies en belastingen die de door u ingeschakelde (onder)aannemers verschuldigd zijn (en al dan niet afdragen). Iedere onderaannemer is met de hoofdaannemer ook weer aansprakelijk voor de premieafdracht van de sub-onderaannemer die wordt ingehuurd, enzovoort.

Zo is er sprake van een keten van aansprakelijke ondernemingen.

Beperk het risico met een G-rekening

Om het risico op deze aansprakelijkheid te beperken vereisen de aannemers dat onderaannemers een Geblokkeerde rekening (G-rekening) hebben waar de sociale lasten uit betaald kunnen worden. Een gedeelte van het factuurbedrag van de onderaannemer wordt dan gestort op die G-rekening, het zogeheten G-deel. Dit kan aanzienlijk veel administratief werk met zich meenemen. Daarom ontwikkelde Boltrics een geautomatiseerde functie in 3PL- en Nekovri Dynamics.
Een belangrijke eis bij deze functie is dat dit G-deel dus in de software bij het betalen van de factuur apart overgemaakt moet kunnen worden naar een aparte (geblokkeerde) bankrekening van de ontvanger. Omdat het is toegestaan om het G-deel vanuit eigen G-rekening te voldoen, is het ook mogelijk gemaakt dat G-delen automatisch vanaf een separate bankrekening betaald worden.

Hoe u G-rekening kunt inrichten in 3PL/Nekovri Dynamics

a) Betalende bankrekening en exportprotocol: U moet een bankrekening ingericht hebben waaruit u betalingen kunt verrichten. Voor automatisch betalen uit Dynamics NAV dient er een exportprotocol ingericht te zijn.
b) Transactiewijze voor G-betalingen: Indien u geblokkeerde bedragen van een aparte (al dan niet ook geblokkeerde) rekening wenst te betalen dan dient u een nieuwe transactiewijze met deze betalende bank in te richten. Hier koppelt u ook het juiste exportprotocol voor bijvoorbeeld SEPA-betalingen.
Om vereist inzicht te houden in uw G-betalingen kunt u geen transactiewijze gebruiken waar posten gecombineerd worden.

c) Bankrekeningen Leverancier: Hier voegt u de geblokkeerde rekening van uw onderaannemer toe.
d) Bij deze leverancier voegt u ook een overmakingsovereenkomst toe: Hier legt u vast met welke transactiewijze aan welke bankrekening van de leverancier betaald wordt. Verder kiest u uit een voorgeprogrammeerde berekeningsmethode en vult u het percentage van het G-deel in.

Proces factuur boeken en betalen G-rekening

a) Bij het invoeren van een inkoopfactuur wordt bij ‘Factuurdetails’ getoond wat de ingestelde berekeningsmethode en G-percentage is van de leverancier. Als de factuur wordt vrijgegeven dan wordt het G-bedrag berekend. Natuurlijk kunt u deze berekening op factuurniveau nog aanpassen.

b) Na het boeken van de inkoopfactuur is nu een G-rekening post bekend.Deze kunt u opvragen bij de leverancierspost, waar ook de status van de betaling inzichtelijk is.

c) Na het aanmaken van een betalingsvoorstel zal de software 2 regels per factuur in het betalingsvoorstel zetten. Indien er voor G-betalingen een aparte transactiewijze ingericht is komen er ook separate voorstellen. Dit betreft een deelbetaling en het betalingspercentage (dit is dus niet het G-percentage) is automatisch berekend.

d) Na het boeken van het betalingsvoorstel in de betreffende bank zal de leverancierspost vereffend zijn met 2 betalingen.

Configureer het helemaal zelf

Met het bovenstaande stappenplan kunt u de G-rekening en de bijhorende betalingen helemaal zelf configureren. Komt u er niet uit? Bekijk dan hieronder de video waarin wij het voordoen voor u. Loopt u alsnog vast? Geen probleem. Dien dan een request in via het klantenportaal en we helpen u graag.

Pas de kwaliteit aan voor een scherp beeld in full-screen.