Onlangs gaven enkele logistieke dienstverleners aan hoogconjunctuurkosten door te gaan rekenen aan klanten. Nedcargo Logistics zal per 1 oktober aanstaande een conjunctuurtoeslag op elke binnenkomende pallet toepassen. De Duitse vervoerder Nagel gaat de tarieven per volgend jaar verhogen. Oorzaken hiervoor zijn hogere kosten door drukte op de weg (door de hoogconjunctuur) en personeelstekort. Het is de vraag of het bij deze partijen blijft. TLN liet in ieder geval weten enthousiast te zijn over de aangekondigde maatregel door Nedcargo.

Trend: transportsector doet meer voor minder

De transportupdate vanuit Rabobank van augustus dit jaar verklaart deze trend. Sinds twee jaar is een omzetgroei te zien binnen de wegtransport. In het eerste kwartaal van 2018 steeg de prijs van transport met 2,3% t.o.v. dezelfde periode een jaar ervoor. Wanneer we dit tegenover een stijging van de kosten van 3,7% plaatsen, blijkt dat de totale marge afneemt met 1,4%. In combinatie met het niet doorberekenen van het personeelstekort en gestegen loonkosten, concludeert de Rabobank dat de sector als geheel meer doet voor minder.

Tariefafspraken

De genoemde conjunctuurtoeslagen kunt u zien als een “one-size-fits-all” maatregel. Elke klant krijgt dezelfde toeslag op een handeling. Een andere mogelijkheid is te werken met tariefafspraken. Zo kunt u per klant (en onderaannemer) tarieven vooraf bijvoorbeeld afstemmen op prijs per pallet, uur, km en bijvoorbeeld relevante toeslagen toekennen. De nadruk ligt hier op het woord ‘vooraf’, want achteraf hoeft u zelf niets meer te berekenen. Met één druk op de knop creëert u automatisch een offerte, transportopdracht of factuur.