Als logistiek dienstverlener wilt u van alles in uw warehouse op de hoogte zijn. Zo ook van uw inventarisatie. Wanneer een klant de huidige voorraadstatus opvraagt, moet u het juiste antwoord kunnen geven. Dit verwachten zij nou eenmaal. Niet alleen uw klant is in deze status geïnteresseerd, maar ook de Belastingdienst. Zij verwachten namelijk dat uw klant de voorraad waardeert. Kunt u aan beide partijen niet de juiste informatie doorspelen? In allebei de gevallen gaat u dat geld kosten. Zonde, want door regelmatig de voorraad te tellen is de gewenste informatie zo binnen handbereik. Maar u weet ook: eventjes de voorraad tellen is makkelijker gezegd dan gedaan. Behalve met Cycle Counting.

Cycle Counting

Al even geleden heeft mijn collega Jan Dirk een blog geschreven over de mogelijkheden van Cycle Counting. Daarin vertelde hij dat u met de betreffende module heel gemakkelijk systeem gestuurd realtime tellingen kunt doen. Zo hoeft u niet al uw medewerkers (ze zijn al zo schaars) uren lang de gehele voorraad te laten tellen, maar kan dit opgesplitst worden naar uw wensen. Ik noem in deze blog 4 redenen om vandaag nog aan de slag te gaan met Cycle Counting. Dit doe ik niet voor de Belastingdienst of uw klanten, maar vooral voor u. De andere partijen merken hun voordelen vanzelf wel.

1. Cycle Counting biedt inzicht in de voorraad van uw klant, aan uw klant.

Logistieke dienstverlening draait om efficiëntie en informatievoorziening. Uw klanten willen altijd op de hoogte gehouden worden van alles wat te maken heeft met hun bedrijfsvoering en het liefst precies wanneer het hun het best uitkomt. Met Cycle Counting heeft u niet alleen de mogelijkheid om ze altijd de juiste informatie te geven, zij kunnen deze informatie ook gemakkelijk zelf raadplegen via het webportaal. Dit scheelt u enorm veel telefoontjes en uw klanten wachttijd.

2. Cycle Counting laat u delen van het magazijn of specifiek voor een klant tellen

In de basis is Cycle Counting het opdelen van de jaarlijkse telling van de gehele voorraad in kleinere delen, verdeeld over meerdere perioden. Hoe u dit opdeelt is geheel aan u. Zo kunt u er zelfs voor kiezen om Cycle Counting te configureren op klantartikel. Wanneer een klantartikel onder 10 colli belandt, krijgt een werknemer een signaal om de exacte telling te doen. Zo voorkomt u dat voorraden opraken en scheelt dit heel wat telwerk. Wanneer u gebruik maakt van magazijn verdeling voor specifieke klanten, kan er gemakkelijk een telopdracht voor een specifiek magazijn of aantal locaties opgesteld worden. Daarnaast is het ook mogelijk om specifiek alle voorraad van een specifieke klant op te vragen in de temporary table van Cycle Counting.

3. Cycle Counting is gemakkelijk in gebruik

De telmethode is niet alleen zeer praktisch ingericht voor de tellers (vaak orderpickers) op de werkvloer. Ook voor uw administratieafdeling en de kerngebruikers van onze oplossing is de module zeer gebruiksvriendelijk. Bij het inschakelen van een Customer Succes Consultant is Cycle Counting snel onder de pannen. Zo kan een consultant op locatie in een dag u de ins en outs vertellen van de module en daarbij gelijk de scanschermen inrichten naar uw wens. De scanschermen tonen de informatie van de tijdelijke tabel van regels uit de Cycle Counting tabel. Zoals al eerder is verteld; op het moment dat er een nieuwe Cycle opdracht wordt gedefinieerd worden er nieuwe regels in de tijdelijke tabel van Cycle Counting toegevoegd. Dit betekent eigenlijk dat u een schaduwbegroting aan het bijhouden bent van de voorraad.

Deze tabel is anders dan bijvoorbeeld een dagboek. In een dagboek worden de regels vastgehouden. Dat is bij Cycle Counting niet het geval. Als er dan op een bepaald moment besloten wordt om de tellingen uit te voeren, dan geeft de scanner aan waar de orderpickers naartoe moeten lopen om te gaan tellen. Starten zij met het scannen van een drager, dan wordt in de tabel van Cycle Counting de status van ‘Open’ naar ‘Toegewezen’ gezet. En wordt de gebruiker genoemd in het toegewezen gebruikersveld. Zo kan er op het kantoor meegekeken worden met de count van dat moment. Mochten zij een verschil opgeven, dan kan er besloten worden om deze inventarisatie te boeken vanaf de vloer, een her controle door leidinggevende of vanuit het kantoor. In meeste gevallen gaat het om het tweede omwille van een controle. Mocht er een verschil worden geconstateerd, dan kan deze geboekt worden via het inventarisatiedagboek met als redencode ‘Cycle Count’. Zo bepaalt u helemaal zelf het controleniveau.

4. Cycle Counting is binnen no-time te implementeren

Waar Cycle Counting u uren aan onnodig werk bespaart, kost de implementatie ervan nauwelijks tijd. Onze ervaren consultants komen op een gewenst moment bij u langs en regelen het direct voor u. Precies zoals u van Boltrics gewend bent. De investering is dus gering en de voordelen enorm. Laat ik het zo zeggen: de Cycle Counting module is volledig up en running voordat u uw inventarisatie geteld heeft.

Met Cycle Counting telt u weer helemaal mee

Ik hoop dat het voor u duidelijk is dat u met minimale inzet maximaal rendement kunt behalen. Tijdsbesparing op de werkvloer, op de supportlijn, bij uw administratie en een boost van uw klantgerichtheid. Geïnteresseerd in Cycle Counting? Raadpleeg uw consultant en ervaar alles ik hierboven benoemd heb!