Dat personeel in de logistiek lastig te vinden is, weten we al een langere tijd. Uit het terugkerende kwartaalonderzoek van Tempo Team is gebleken dat dit alleen maar problematischer wordt. De intermediair constateerde in het tweede kwartaal dit jaar dat de krapte het hele land beslaat. In veel regio’s is de noemer zeer krap zelfs van toepassing en in enkele regio’s kan de arbeidsmarkt extreem krap genoemd worden. Personeel is dus vrijwel niet meer te vinden in ons land.

Vooral warehouses hebben het zwaar

Opvallend in de index is de top 5 moeilijkst te vinden medewerkers. Onderaan het rijtje is de reachtruckchauffeur te vinden. Deze wordt gevolgd door een directe collega, de orderpicker. Reden genoeg om de huidige zo efficiënt mogelijk te laten werken. Op nummer 3 in het rijtje zien we de heftruckchauffeur. De functie ‘logistiek medewerker’ staat op 2 en bovenaan de lijst vinden we ‘magazijnmedewerker’ terug. Twee redelijk algemene functietitels. Maar het mag duidelijk zijn: vooral binnen het magazijn wordt actief gezocht naar nieuwe medewerkers.

Heel het land op zoek naar personeel

De trend is in het hele land terug te zien. Behalve in Drenthe, Gooi en Vechtstreek, Zuid-Kennemerland en de Zaanstreek. Hier is de krapte van de arbeidsmarkt gemiddeld, wat ook niet ruim is. Noord-Limburg heeft het op dit moment het zwaarst. Ook Zeeland laat een opvallende trend zien: waar de markt daar eerder als gemiddeld werd bestempeld, is deze nu zeer krap.

Hoe kunt u alsnog aan de toenemende klantwens voldoen?

Als logistiek dienstverlener wordt u niet blij van deze cijfers. Het is positief dat de markt groeit en dat het aantal opdrachten toeneemt. Maar u wilt ook uw klanten optimaal blijven bedienen. Het is duidelijk dat meer handen niet zomaar te vinden zijn. U zult dus anders te werk moeten gaan. Processen optimaliseren, personeel efficiënter inzetten, maar vooral outside-the-box denken. Als het ene middel niet meer voorhanden is, zult u uit een ander vaatje moeten tappen. Het antwoord ligt in het automatiseren van uw processen. Ontdek hoe Boltrics u kan helpen en ga niet ten onder aan de krappe arbeidsmarkt.