Logistiek dienstverleners houden hun hart vast voor de uitkomst van de Brexit. Waar vrij verkeer van goederen en personen nu nog gewoon kan, is dit vanaf 2021 hoogstwaarschijnlijk niet meer het geval. Partijen die zich nu al voorbereiden op wat komen gaat, lopen een stuk voor op de concurrentie. En zullen zo voorkeurspartijen worden voor opdrachtgevers die met het Verenigd Koninkrijk handel voeren.

Belang bij Brexit

Dat Groot-Brittannië belangrijk is voor Nederlandse bedrijven is duidelijk. Het is na Duitsland en België namelijk de grootste exportlocatie van Nederland. De handel met het Verenigd Koninkrijk leverde Nederland maar liefst 22,7 miljard euro op in 2017, wat neerkomt op 3,1 procent van het Nederlandse bbp. Met deze export waren 218 duizend Nederlandse banen gemoeid, aldus het CBS.

Nieuwe handelsafspraken

De Rabobank zit ook dicht op de ontwikkelingen rondom de Brexit. Waar het Verenigd Koninkrijk in maart 2019 al uit de EU stapt, zullen de handelsafspraken op een later moment vastgelegd worden. Vanaf 1 januari 2021 zullen de (nog onbekende) nieuwe regels van kracht zijn. Uit expertinterviews is gebleken dat het geen harde, maar wel een rough Brexit wordt.

Dit komt volgens de Rabobank tot uiting in een zogeheten VK-model. Een specifieke handelsrelatie tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU. Strenge afspraken, geen vrij verkeer van goederen en personen, en veel nieuwe douaneformaliteiten. Niets vergeleken met hoe het nu gaat en aanzienlijk zwaarder dan het Zwitsers model.

Bereid u voor nu het nog kan

Voor transporteurs die zaken doen binnen de Europese Unie, al dan niet inclusief het VK, is dit het moment om de douaneprocessen duidelijk in kaart te hebben. Waar liggen knelpunten, wat kan geautomatiseerd worden en wat kan er mogelijk gaan veranderen? Als de basis goed staat, kan er pas gefinetuned worden. Heeft u bijvoorbeeld uw douaneproces al geautomatiseerd? Staat uw oplossing direct in verbinding met relevante douaneposten? Bent u de concurrentie dus al een stap voor? Analyseer uw douaneprocessen en denk na hoe u deze (voor de Brexit) kunt integreren met uw logistieke processen.

Meer weten?

Lees meer over het onderzoek van de Rabobank en hoe u hierop kunt inspelen in deze blog. Of ontdek in onze webinar alle voordelen van Boltrics’ douanemodule.