De enorme expansie van e-commerce heeft ervoor gezorgd dat de “internationale consumentenvijver” binnen handbereik ligt voor retailers in binnen- en buitenland. Het lijkt dan ook bijna vanzelfsprekend dat de 3PL markt de komende jaren een snelle stijging zal doormaken. Zeker wanneer we kijken naar de eisen wat betreft lagere verzendkosten, tijdige productlevering, klanttevredenheid en de behoefte aan een efficiënt technologisch geavanceerd supply chain-netwerk. Maar beschikken 3PL dienstverleners eigenlijk al over alle vereisten om de e-commercesector zonder problemen te kunnen supporten?

Als we alleen al naar de afgelopen 5 jaar kijken, dan heeft e-commerce – onder de impuls van nieuwe technologieën – een enorme groeispurt doorgemaakt. Technologieën waarvan verwacht wordt dat ze een grote impact zullen hebben op de 3PL branche. Amazon bijvoorbeeld breidt zijn logistieke sector steeds verder uit, gevolgd door Alibaba, zijn Chinese tegenhanger en komt steeds dichterbij het speelveld van 3PL logistiek dienstverleners.

Dat is nog zachtjes uitgedrukt. Want door de levertijd van hun producten te verbeteren en de supply chain te consolideren, is Amazon zelfs al doorgedrongen tot de 3PL markt. De Amerikaanse e-commerce gigant is daarnaast van plan zelf de eigen producten te leveren om de verzendkosten te verlagen en geavanceerde technologie in te zetten om leveringen te integreren. Amazon denkt dat ze door het penetreren van de 3PL-markt jaarlijks meer dan $1 miljard kunnen besparen.

Wat zijn de kansen voor de logistieke sector?

Positieve ontwikkeling voor de consument en Amazon natuurlijk. Maar tegelijkertijd heeft het een enorme impact op de logistiek dienstverleners waar ze reeds mee samenwerken. Zo schijnen de inkomsten van DHL en UPS respectievelijk 4% en 5% afkomstig te zijn van Amazon’s merchandise. Hoe kan de sector een positieve draai geven aan de sterk groeiende e-commercesector? Het antwoord lijkt simpel: door vol in te zetten op nieuwe technologie.

Want niet alleen de techgiganten als Amazon en Alibaba hebben toegang tot de nieuwste technologie. Tools rondom IoT en Big Data-analyses liggen voor het grijpen en hebben al een enorme impact op de dynamiek binnen de 3PL sector. Daarnaast maken veel 3PL-spelers al gebruik van tools voor data-analyse en webportals – naast of geïntegreerd binnen hun software voor warehousing en/of transport activiteiten.

Een beter beeld met realtime data-analyses

Zo gebruiken grote scheepvaartmaatschappijen en 3PL-leveranciers nieuwe technologieën om hun winst te maximaliseren. 70% van de rederijen zegt dat realtime data-analyse van 3PL-serviceproviders hen heeft geholpen een beter beeld te krijgen van verzendalternatieven. De omvang van de rol die technologie in de ontwikkeling van de 3PL-markt zal spelen, is daarom zeker niet te betwisten. En kan de branche juist versterken in zijn positie.

En hoewel de toetreding van Amazon tot de logistieke sector wellicht een uitdaging kan vormen voor de reeds bestaande dienstverleners, zal het de sector tegelijkertijd in staat stellen het dienstenportfolio op te schalen en een meer gediversifieerd dienstenaanbod aan te bieden. Deze service-opwaardering – ondersteunt door technologische innovaties – zal alleen maar bijdragen aan het vergroten van de groeisnelheid en kracht van de 3PL markt.

Bent u klaar voor de impact van nieuwe technologie?

Ga aan de slag met uw data en ontdek waar de kansen voor uw business liggen. Bekijk ons on demand webinar en leer hoe u de eerste stap kunt maken met de realtime analysemogelijkheden van Power BI.

Naam(Vereist)

* Mocht u van gedachten veranderen, klik dan op de "unsubscribe link". Deze vindt u in de footer van iedere mail die u van ons ontvangt. Heeft u nog vragen? Mail dan naar marketing@boltrics.nl. Wij gaan respectvol met persoonsgegevens om en dat blijven we uiteraard doen. Voor meer informatie verwijzen we u naar het privacy statement op onze website. Door op "Update mijn profiel" te klikken, stemt u ermee in dat wij uw informatie mogen verwerken in overeenstemming met deze voorwaarden.