Vanuit alle kanten neemt de behoefte aan inzicht en gemak toe. Of het nu vanuit de eigen organisatie is over het uitvoeren van een functie bij een bepaalde status of vanuit uw klanten die aan het einde van de week een overzicht willen van de opgeslagen en/of vervoerde goederen. Voor één taak of klant is dat nog niet zo’n groot probleem. Dat kost u maximaal 5 minuten per week. Maar hoe zit dat als al uw klanten wekelijks een update verwachten? En het aantal taken per processtap zich blijven opstapelen? Hoeveel tijd bent u gemiddeld kwijt aan het managen van deze activiteiten? En – gewetensvraag – hoe vaak vergeet u per ongeluk een taak of rapport uit te voeren?

Bespaar uzelf de moeite en laat taken automatisch uitvoeren door Dynamics NAV met taakwachtrijposten.

Met taakwachtrijposten in Dynamics NAV kunnen specifieke functies, codeunits en rapporten uitgevoerd worden. Bijvoorbeeld het afdrukken naar PDF-bestanden en/of het e-mailen hiervan. Maar ook het generen van rapporten of het ophalen en versturen van integratieberichten. Wilt u weten hoe u taakwachtrijposten gebruikt in de nieuwste versie van Dynamics Business Central? Klik dan hier.

Aan de slag met taakwachtrijen

Bent u er klaar voor om uw werk makkelijker te maken en het gemak van taakwachtrijen invoeren in uw Dynamics NAV-omgeving? Dan kunt u deze op twee manieren toevoegen aan uw werkstroom, namelijk eenmalig vanaf een rapport of direct vanaf de taakwachtrijposten. Hoe dat werkt? Dat deel ik graag hieronder in de vorm van printscreens om het u zo gemakkelijk mogelijk te maken.

Eenmalig vanaf een rapport

Direct vanaf de taakwachtrijposten

De belangrijkste velden

Uit te voeren objecttype:Functie / rapport / codeunit
Uit te voeren object (id): Functienummer / rapportnummer / codeunit nummer
Taakwachtrijcategoriecode: Met deze code kunt u ervoor zorgen dat taken met dezelfde code niet op hetzelfde tijdstip uitgevoerd worden. Bijvoorbeeld om locking te voorkomen
Uitvoeren op dag: Middels deze keuze kan worden ingesteld op welke dagen de taakwachtrijpost uitgevoerd dient te worden
Begin / Eindtijd: Geef met Begin- en eindtijd het tijdsbestek aan waarbinnen de taak uitgevoerd kan worden.
Aantal minuten tussen: Om de hoeveel minuten de taak opnieuw uitgevoerd wordt binnen de begin- en eindtijd

Nadat alle gegevens zijn ingevuld, moet de taak nog op de status “Gereed” gezet worden om de taak te laten voeren.

Na het uitvoeren van de taak wordt er een bericht in de Logboekvermelding geplaatst:

In de Logboekvermeldingen kunnen we zien of de taak succesvol is uitgevoerd of dat er sprake is van een eventuele foutmelding.

Overzicht van standaard Functies

Binnen de taakwachtrijposten zijn er standaard verschillende functies beschikbaar om taken te automatiseren.

Met name “functie 8” is daarbij een speciale functie. Hiermee kunt u namelijk instellen dat wanneer taakwachtrijposten in de status “fout” vallen deze automatisch worden hersteld naar status “klaar”. Waardoor de taak opnieuw uitgevoerd kan worden.

Voeg taakwachtrijposten toe aan uw rolcentrum

Werkt u veel met taakwachtrijposten en wilt u graag zicht houden op de lopende acties? Dan kunt u de persoonlijke taakwachtrijposten ook op het rolcentrum toevoegen. Hierdoor is in een oogopslag de status van de taken zichtbaar:

Tip: zorg voor de juiste autorisatie

Taakwachtrijposten worden uitgevoerd op basis van de machtigingen van de gebruiker die de taak heeft geactiveerd. Hierbij is het dus ook van belang dat de gebruiker die de taak activeert over de juiste autorisatie beschikt om het rapport, codeunit of functie uit te voeren. Het heeft hierbij de voorkeur dat deze gebruiker lid is van de machtigingenset SUPER.

Leer meer over het gebruik van taakwachtrijen om taken te plannen >>