Traditiegetrouw lanceerde ING begin januari de “Transport & Logistiek Outlook”, een vooruitblik met de trends voor het komende jaar. En ook ABN AMRO deelde november vorig jaar al hun perspectief voor 2018. Wat zijn de verwachtingen volgens de economen? Lukt het de sector de positieve flow van afgelopen jaar door te zetten? Als we ING en ABN AMRO mogen geloven wel. Zij verwachten dat het veel logistiek dienstverleners in 2018 voor de wind zal gaan. De banken voorspellen zelfs voor de sector een groei van 3,5 procent en een omzetstijging van 5 procent. Op alle fronten gaat de vraag vooruit.

[“Transportsector heeft tij mee” ABN AMRO]

Om te voorkomen dat we naast onze schoenen gaan lopen, waarschuwt ING overigens wel voor een aantal uitdagingen die de sector voorgeschoteld zal krijgen. Denk bijvoorbeeld aan het aantrekken van voldoende personeel, het managen van stijgende kosten en de productiviteits- en rendementsverbeteringsslag die veel bedrijven nog “moeten” maken.

[“Ruime volume- en omzetgroei in alle deelsectoren, maar ook hogere kosten” ING]

Want ondanks de economische groei lukt het veel ondernemers nog niet om hogere tarieven te realiseren door stijgende lonen en (eventuele) brandstofprijs. Dus de winst zal met name gehaald moeten worden uit een logistiek proces dat als een geoliede machine verloopt.

Maar hoe zorgt u ervoor dat u uw processen efficiënter kunt inrichten en de productiviteit kunt verhogen om ook te kunnen profiteren van de verwachte groei? Volgens de ING gaat het realiseren van de benodigde efficiencyslag hand in hand met toenemende intelligentie ondersteund door data en ICT die zorgen voor een hogere bezettings- en beladingsgraad.

[“Winstgevende groei hangt vooral samen met innovatie en efficiëntie” ING]

Aan de slag met data en IT – waar begint u?

Wilt u met data en ICT een hogere bezettings- en beladingsgraad realiseren, waar moet u dan opletten? U heeft immers een enorme bak aan data beschikbaar, maar hoe haalt u daar de juiste informatie uit om trendanalyses te kunnen maken én – niet onbelangrijk – waar moet u dan sturen?

Om onze klanten op weg te helpen, hebben we – op basis van een onderzoek onder onze klanten – de belangrijkste KPI’s voor logistieke dienstverleners in kaart gebracht. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de bezettingsgraad, omloopsnelheid, voorraad per periode, OSCOT en orderpick performance. Maar ook de beladingsgraad, de marge per type transport en opbrengsten per periode per trekker. Deze KPI’s hebben we vervolgens vertaald naar een aantal vooraf gedefinieerde datasets en dashboards die gebruikt kunnen worden met Power BI die u helpen data te vertalen naar begrijpelijke rapporten. Zo weet u precies waar de efficiency verbeterd kan worden, waar de ‘financial bleeders’ zich bevinden en waar u de productiviteit een positieve boost kunt geven. Klinkt best aantrekkelijk toch?