Wordt u ook regelmatig onderweg gebeld door klanten waarbij u gegevens vanuit Dynamics NAV nodig heeft? Wat doet u dan? Vraagt u uw collega op kantoor het document naar u te mailen? Of laat u uw klant weten de informatie met hem te delen zodra u weer op kantoor bent? Met de eerste optie belast u uw collega met een extra taak, maar de tweede optie levert mogelijk een ontevreden klant op. En hoe zit dat met het registeren van eventuele schade aan een lading? Uw klanten willen hierover immers direct op de hoogte gesteld worden. Frustreert de enorme hoeveelheid handmatige acties u om een foto toe te voegen aan de order? Denk aan het fotograferen van de schade, deze op uw PC moet zetten en vervolgens uploaden naar het betreffende dossier binnen Dynamics NAV. Al deze hectiek en stappen kunnen leiden tot onnodige kosten, verspilde tijd en ontevreden klanten.

Heeft u niet liever zelf toegang tot uw gegevens als u bijvoorbeeld tijdens de lunch even snel een document wilt e-mailen? Of dat het maken en uploaden van een foto van een beschadigde pallet niet meer dan een paar tikken op het scherm kost?

Om de vele stappen in uw proces te kunnen verminderen en kosten te besparen, heeft Microsoft in 2016 de Dynamics NAV app gelanceerd. Een handige tool waarmee u direct vanaf uw mobile device toegang heeft tot uw Dynamics NAV omgeving

Maar welke mogelijkheden biedt deze app precies? En maken deze mogelijkheden de app interessant voor gebruik binnen uw bedrijf? Of om zelfs uw klant toegang te geven tot uw database?

Wees flexibel

De Dynamics NAV app is touch-geoptimaliseerd en biedt efficiënte toegang tot eenvoudige bedrijfsprocessen, taken en gegevensinvoer. Enkele voorbeelden van de functies binnen de Dynamics NAV app zijn:

  • Inzicht op uw startscherm door middel van grafieken
  • Snel facturen en offertes aanmaken en deze eenvoudig via e-mail versturen
  • Documenten goedkeuren of voor goedkeuring verzenden
  • Afbeeldingen maken en uploaden naar Dynamics NAV met gebruik van uw camera

“De Dynamics NAV app is ideaal voor gebruik onderweg. Ik hoef niet langer mijn laptop open te klappen om een klant snel een document toe te sturen. Daarnaast besparen we enorm veel tijd doordat foto’s vanuit de app snel en eenvoudig gekoppeld kunnen worden aan een document. Ook maken gebruikers op de werkvloer gebruik van de app op tablets voor orderverwerking en alledaagse eenvoudige processen. Hierdoor kunnen we veel van onze processen beperken tot één systeem, wat ons tijd en kosten bespaart, én daarbij flexibiliteit biedt.”
Jos van de Kant, Directeur bij Vriesveem Balmerd

De voordelen op een rij:

  • Flexibiliteit
  • Altijd en overal toegang en beheer van uw data
  • Directe synchronisatie met de Windows- en webclient (netwerkdata vereist)
  • Beter stroomlijnen van uw processen
  • Verbeter uw nauwkeurigheid door gegevens dichter bij de bron vast te leggen

Meer weten?

Nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden van de Dynamics NAV app voor uw organisatie? Download de brochure of neem contact op met uw Customer Success Consultant.

Direct aan de slag met de app?

Download onze handleiding, installeer de app en ontdek zelf het gebruiksgemak.

Naam(Vereist)

* Mocht u van gedachten veranderen, klik dan op de "unsubscribe link". Deze vindt u in de footer van iedere mail die u van ons ontvangt. Heeft u nog vragen? Mail dan naar marketing@boltrics.nl. Wij gaan respectvol met persoonsgegevens om en dat blijven we uiteraard doen. Voor meer informatie verwijzen we u naar het privacy statement op onze website. Door op "Update mijn profiel" te klikken, stemt u ermee in dat wij uw informatie mogen verwerken in overeenstemming met deze voorwaarden.