De wet- en regelgeving voor de internationale handel staat nooit stil. Ook op het gebied van douane zijn er belangrijke wijzigingen. Evofenedex zette onlangs de belangrijkste wijzigingen van 2018 op een rij.

Douanevertegenwoordiging

Verzorgt u de douanegiften voor uw klanten? Vanaf 1 juli stelt de douane nieuwe eisen aan de aangiften die u als logistieke dienstverlener doet voor derden. De douane verwacht vanaf die datum een hoge mate van nauwkeurigheid wordt verwacht en zal de aangiften die u als (douane)expediteur voor derden verzorgt onder strenger toezicht plaatsen. Deze nieuwe eisen gelden echter ook voor de afdeling die binnen een concern de aangiften verzorgt voor andere zustermaatschappijen. In Nederland moeten deze partijen voldoen aan de AEO-criteria om een ander direct te vertegenwoordigen.

Gewijzigde GN-codes

Onlangs is door de Europese Commissie weer de nieuwste versie van de Gecombineerde Nomenclatuur (GN-code) gepubliceerd. Deze versie is van toepassing per 1 januari 2018 en van belang voor eenieder die met douaneaangiftes te maken heeft. De gecombineerde nomenclatuur vormt de basis voor de aangifte van goederen (a) bij invoer of uitvoer of (b) die vallen onder handelsstatistieken binnen de Unie. Goederen dienen ingedeeld te zijn in de juiste GN-code. Aan de hand van deze indeling worden tarifaire (invoerrechten) en non tarifaire (hebben geen invloed op de productprijs) maatregelen bepaald.

AEO eisen

Bestaande douane-vergunningen moeten vóór 1 mei 2019 worden herbeoordeeld op basis van de AEO-eisen. Een van de eisen is onder andere voldoende vakbekwaamheid over douanezaken en up-to-date kennis van veranderingen in wet- en regelgeving. Als declarant is het belangrijk je hier op voor te bereiden om onnodige problemen te voorkomen. In ons on-demand webinar delen we hoe u op strategische punten douane technische controles in kunt bouwen in het WMS of forwarding activiteiten, zodat alle afdelingen op een efficiënte manier samenwerken volgens de compliance voorschriften van de douane. Bekijk hier het webinar en leer meer over de mogelijkheden. 

Meer weten?

Wilt u meer weten over de trends en ontwikkelingen rondom douaneaangiften? Blijf dan op de hoogte via onze blogs.