Bent u nieuw en/of onwennig in het gebruik van Microsoft Dynamics NAV van Boltrics? In deze blog geven we u tips om wegwijs te worden in het systeem. Voor tips en uitleg over specifieke onderwerpen vindt u doorverwijzingen naar handige blogs – geschreven door onze collega’s.

Opstarten

Uw bureaublad bevat drie pictogrammen die Dynamics NAV openen:

 • Dynamics PROD
  De PROD omgeving is de live omgeving. Dit is de omgeving waarin u en andere gebruikers binnen uw organisatie dagelijks in werken.
 • Dynamics RAPP
  De RAPP omgeving is een dagelijkse kopie van de PROD omgeving die – meestal – middernacht wordt gemaakt. Deze kunt u gebruiken om bijvoorbeeld de stand van zaken van middernacht te bekijken, maar ook om zelf testen uit te voeren.
 • Dynamics TEST
  In de TEST omgeving kan handmatig – op een willekeurig moment – een kopie van de PROD omgeving worden gezet. In deze omgeving mag er slechts in zeer specifieke gevallen worden gewerkt.

Beginscherm

Bij het openen van Dynamics NAV krijgt u standaard het volgende scherm tevoorschijn. Binnen het beginscherm onderscheiden we het navigatiedeelvenster (1), het lint (2), en het zoekvenster (3).


1. Navigatiedeelvenster
Via het zogeheten Navigatiedeelcentrum kunt u naar verschillende overzichten of lijsten in het systeem navigeren. Wanneer u onderin het navigatiedeelvenster op bijvoorbeeld de map “stamgegevens” klikt, zullen de koppelingen bovenin het navigatiedeelvenster veranderen. Klikt u bovenin verder op de snelkoppeling “klanten”, dan komt er een lijst van alle klanten tevoorschijn. Per geselecteerde map in het navigatiedeelvenster zullen de koppelingen in het venster wijzigen. Op deze manier navigeert u eenvoudig door het systeem.

2. Lint
Het lint bevindt zich bovenin in vrijwel alle schermen. In dit lint kunt u verschillende acties uitvoeren. Per geselecteerde snelkoppeling in het navigatiedeelvenster zal de inhoud van het lint wijzigen, maar meestal ziet deze er hetzelfde uit.

Let op dat het lint meerdere tabbladen bevat. Zo kunt u in onderstaand voorbeeld kiezen uit “Home”, “Acties” en “Navigeren”.


Het lint kunt u zelf aanpassen door bijvoorbeeld veel gebruikte knoppen – die alleen onder “Acties” staan – naar het Home-tab te brengen, of andersom. Of u kunt juist niet gebruikte knoppen verwijderen. Op deze manier valt het lint naar eigen wens in te richten.

Een specifieke uitleg over het aanpassen van het lint vindt u in onze blog Customize the Ribbon.

3. Zoekvenster
Alle koppelingen binnen het navigatiedeelvenster zijn ook te vinden via het zoekvenster. Het gebruik is eenvoudig: wilt u naar het scherm voor de inslagen, dan zoekt u simpelweg op “inslagen”.

Het zoekscherm geeft ook al suggesties bij het gedeeltelijk intikken van een woord. Tikt u bijvoorbeeld “slag”, dan komen alle koppelingen die “slag” bevatten tevoorschijn. Door op de linker kolom te klikken, gaat u rechtstreeks naar de pagina. De rechter kolom verwijst door naar een lijst waarin de snelkoppeling zich bevindt.

Zoeken in lijsten: het gebruik van filters

In onderstaand voorbeeld is een lijst van adressen opgenomen. Om snel en eenvoudig naar een specifiek adres te navigeren, kunt u gebruik maken van filters. Rechtsboven de lijst met adressen kunt u het filter ingeven. Selecteer eerst de kolom waarop u het filter wilt ingeven (1). Tik vervolgens de waarde in waarop u wilt filteren (2). Na het ingeven van het filter zal de getoonde lijst zich beperken met het ingegeven filter.

Filteren is een van de meest gebruikte functies binnen Dynamics NAV. Met verschillende filters kunt u gericht zoeken naar het gewenste resultaat:

Naast het snelfilter bevat Dynamics NAV ook een geavanceerd filter. Bent u geinteresseerd in het verschil tussen een snelfilter en een geavanceerd filter? Of wilt u een vaak gebruikte filter opslaan? Lees dan onze blog over het gebruik van filters in Dynamics NAV.

Sneltoetsen

Microsoft stelt in haar programma’s verschillende sneltoetsen beschikbaar – zo ook in Dynamics NAV. Hierin zijn de volgende sneltoetsen erg handig:

 • CTRL + Delete: Verwijderen van records
 • CTRL + D: Navigeer (indien aanwezig) naar detailregels
 • CTRL + E: Exporteer data naar Excel
 • CTRL + F3: Zoeken
 • F4: Drop-down van veld opties
 • F5: Vernieuwen van de pagina
 • F8: Kopiëren van bovenliggende tabelwaarden
 • Tab: Navigeer naar het volgende veld
 • ESC: Sluiten van het tabblad

Bent u benieuwd naar de kracht van het gebruik van sneltoetsen? Een gedetailleerde uitleg en meer standaard sneltoetsen kunt u vinden in onze blog Hoe sneltoetsen u tijd en geld kunnen besparen.

Boltrics kan u verder helpen

Naast deze en vele andere blogs die u te allen tijde kunt raadplegen, kunt u zich ook aanmelden voor een WMS of TMS basis/knoppencursus. Samen met andere gebruikers kunt u bij Boltrics de basistraining met oefeningen volgen. Hiermee kunt u zo snel mogelijk op gang geholpen worden in het gebruik van Dynamics NAV.

Wilt u hierover meer informatie? Neem dan contact op met een van de kerngebruikers binnen uw organisatie, zodat hij/zij contact op kan nemen met de aangewezen Customer Success Consultant. Deze kan meer informatie geven over de inhoud van de training en wanneer deze plaats zal vinden.