Vroeger stond alles binnen een organisatie op één lokale server, maar nu is er een explosieve groei in het gebruik van cloud. Het internet staat er dan ook vol mee: cloud vs. on-premise. Veel organisaties staan nog voor de keuze van cloud of on-premise, velen maken een switch, maar er zijn ook veel twijfels. De uiteindelijke keuze heeft natuurlijk grote gevolgen voor uw organisatie. In een eerdere blog deelden wij al de voordelen van cloud. Waar ligt uw voorkeur, en welke afwegingen maakt u bij de keuze? We merken dat veel organisaties vaak kijken naar bijvoorbeeld de kosten over een specifieke periode, het verschil in verantwoordelijkheden, en Capex vs. Opex.

Kies voor flexibiliteit

Wat mij betreft is er ook nog een andere invalshoek mogelijk: flexibiliteit qua licentie. Hoe ben ik tot deze conclusie gekomen? December is hoogseizoen bij Boltrics. Gedurende deze periode vragen veel klanten om een uitbreiding of verkleining van hun licentie. Of ze willen juist full-user omwisselen voor limited-user – of andersom. Een specifieker voorbeeld betreft een van onze implementaties: hierbij bleek het efficiënter te zijn om een bepaald proces ook in Dynamics in te richten. Vanuit de on-premise licentie zou dit een onverwachte investering opleveren. De cloud-oplossing is een beter alternatief gebleken, aangezien dit meer flexibiliteit zou bieden en onverwachte kosten zou voorkomen.

Als het gaat om licentiestructuur is een cloud-oplossing flexibeler dan on-premise, want:

  • Een vast bedrag per maand.
    Bij on-premise krijgt u als klant de software in “eigendom”, waarbij u vooraf het pakket bepaalt en betaalt. Bij beide opties is het op voorhand moeilijk in te schatten hoeveel licenties u exact nodig heeft. Maar blijkt dat u teveel heeft afgenomen? Dan heeft u met de cloud de flexibiliteit om het aantal licenties te reduceren en dus het risico op onnodige kosten te voorkomen.
  • Maandelijks aanpassen van de licentie.
    Een licentie-uitbreiding is mogelijk bij zowel cloud als on-premise. Een licentie-verkleining is mogelijk bij cloud en kan maandelijks doorgevoerd worden, evenals bij een licentie-uitbreiding. Een verkleining is lastiger bij on-premise, aangezien Microsoft geen investeringen crediteert. Het jaarlijks onderhoud wordt wel lager, maar er wacht u dus ook een desinvestering.
  • Verspreid uw investering.
    Pas geleden hoorden wij een klant nog zeggen: “mijn medewerkers betaal ik toch ook niet 3 jaar vooruit. Waarom zou ik dat met mijn software wel doen?”. Wanneer u kiest voor de cloud, dan heeft u zelf in de hand wat u afneemt en wanneer. En dat biedt weer de mogelijkheid om het geld wat u normaliter al uitgegeven zou hebben met een on-premise oplossing in te zetten voor andere doeleinden.

Kortom: cloud biedt flexibiliteit. Het toevoegen of afwaarderen van gebruikers voor een bepaalde periode is geen enkel probleem. Evenals het omzetten van limited-user naar full-user, of andersom. Deze flexibiliteit vormt een belangrijk voordeel voor veel logistiek dienstverleners om voor cloud te kiezen.

Houd Boltrics in de gaten

Onze software is beschikbaar als on-premise, cloud of een combinatie van beide. De keuze hierbij is aan u. Dat is één van onze beloftes. Nieuwsgierig geworden? Binnenkort delen we in een nieuwe blog de technische voordelen die de cloud kan bieden.