Heeft u weleens online een product besteld, waarbij u vervolgens een totaal ander product ontving? Het overkwam mij onlangs en los van de irritatie die ik voelde, bedacht ik me – gooi het op beroepsdeformatie – wat de impact is op het logistiek proces. Het kostte mij tijd: bellen met de klantenservice, het product vervolgens online aanmelden om terug te kunnen sturen en langs het postkantoor om het pakketje terug te sturen. Maar het kostte ook de leverancier tijd en geld, want ze moesten het product terugnemen in het proces, het juiste product alsnog toesturen én intern uitzoeken waarom er een onjuist product was geleverd. Niet goed voor de klanttevredenheid, en daarnaast kostbaar.

Om dit zoveel mogelijk te kunnen voorkomen, eisen steeds meer opdrachtgevers dan ook dat ze op detailniveau kunnen volgen wat er met hun goederen gebeurd. Zeker wanneer het gaat om goederen met een hoge waarde – denk bijvoorbeeld aan telecomproducten, hardware, consumentenelektronica of exclusief vlees – is het niet verwonderlijk dat ze precies willen weten wat er aan hun klant is geleverd. Maar wat heeft dat eigenlijk voor een impact op uw processen? Krijgt u al stress bij de gedachte aan de extra handelingen die hiervoor nodig zijn? Of ontvangt u al goederen die zijn voorzien van verschillende specificaties? Heeft u pallets met omdozen, dozen en serienummers, die in zijn geheel of in delen eenvoudig moeten kunnen worden ingeslagen, verplaatst of uitgeslagen? Hoe houdt u de snelheid erin en voorkomt u een verstopping in het proces?

Tot dusver kon u in onze oplossing op doos- en stuks niveau het serienummer vastleggen, maar dat was enkel mogelijk op één niveau. Stel u ontvangt een pallet met 500 harddisks. Afhankelijk van de doorlooptijd legt u waarschijnlijk niet alle stuks op de picklocatie, maar bijvoorbeeld slechts 100 stuks. Dan was u genoodzaakt om de harddisks die u wilde verplaatsen afzonderlijk te scannen of met de hand te tellen. Dat is niet efficiënt én kan met de introductie van de functionaliteit ‘serienummer registratie’ veel sneller en secuurder.

In deze blog zet ik de 5 grootste voordelen van de nieuwe ‘Serienummer registratie’ functionaliteit in Dynamics NAV op een rij.

1. Volledige track en trace van alle specificaties

Serienummers en andere specificaties kunnen – afhankelijk van de afspraken die zijn gemaakt met de opdrachtgever – bij binnenkomst van de goederen, bij het verzenden of beide worden vastgelegd. De nummers zijn in de volledige supply chain vanaf de fabriek tot aan de eind consument en eventueel in retour stromen te volgen. Op basis van het serienummer zijn alle gerelateerde inslagen, uitslagen of verplaatsingen eenvoudig terug te vinden.

2. Specificatiemethode per artikel instelbaar

Niet elk artikel is hetzelfde. Door het vastleggen van een specificatiemethode kan per klantartikel de structuur worden vastgelegd en welke kenmerken verplicht zijn voor het artikel. Zo kan de structuur van een artikel Harddisk bestaan uit een Pallet/Omdoos/Doos/Serienummer en een mobiele handset Pallet/Doos/IMEI. Op dit niveau kan ook worden ingesteld of het scannen van de serienummers verplicht is bij inslag, uitslag of verplaatsing en eventueel zelfs welke kenmerken verplicht zijn voor het betreffende artikel, in het geval van een Harddisk een Serienummer en in het geval van een mobiele handset een IMEI nummer.

Is een pallet opgebouwd met meerdere (om)dozen en inhoud? Door een eenvoudige scanactie kan de pallet worden gesplitst of kan een doos worden toegevoegd. Scannen is mogelijk op alle niveaus binnen de gespecificeerde set.

3. Controle bij boeking

Afhankelijk van de specificatiemethode wordt bij een inslag, verplaatsing of uitslag gecontroleerd of alle serienummers volledig zijn gespecificeerd. Op basis van het serienummer kan ook worden gecontroleerd of het juiste artikel uit de juiste partij is gepakt en kan worden gecontroleerd of een serienummer uniek is.

4. EDI

Specificaties ontvangen in een vooraanmelding of terugmelden aan de klant? Door middel van EDI-koppeling wisselt u eenvoudig informatie uit met uw opdrachtgever en toeleveranciers, wat ook nodig is om de serienummers door de hele supply chain te kunnen volgen. Vooraf aangemelde partijen kunnen met een pallet scan worden ontvangen en gecontroleerd.

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden en benieuwd of ‘Serienummer registratie’ ook past binnen uw werkwijze? Neem dan contact op met uw Customer Success Consultant of stuur een e-mail naar info@boltrics.nl.