Digitalisering: De vakbladen staan er vol mee en online kom je het bijna elke dag wel tegen op een nieuwssite. Het zorgt voor een radicale verandering in de logistieke sector. Tegelijkertijd lijkt de toenemende complexiteit binnen de supply chain niet te stuiten en verandert het eisenpakket van uw klanten.

Zoals PWC het zo pakkend omschrijft: “The transportation and logistics industry is confronting immense change: digital transformation, new market entrants, changing customer expectations, and new evolving business models. If you want to remain competitive, now is the time for action.

Nieuwe technologieën zorgen nu al voor een veranderingen in uw strategische, commerciële en operationele processen. Het gaat er dan ook niet meer om of deze veranderen, maar hoe deze zullen veranderen, waar en wanneer. Klanten in de retail, food, pharma en automotive sector zijn al volop bezig met digital transformation. Wilt u in business blijven, dan moet u investeren in innovatie en technologie.

“Which ever route to digital transformation you choose, you’re going to invest in innovation and technology” – Marc Engel, Director bij PWC

Maar omdat digitalisering een breed begrip is, zoom ik graag specifiek in op het onderwerp EDI.

Want er zijn namelijk al bedrijven – ook in onze klantenkring – die niet langer een ouderwetse vorm van EDI accepteren. Alles draait om een realtime, bi-directionele uitwisseling van data. Handmatige acties moeten zo veel mogelijk worden geminimaliseerd en fouten moeten tot het minimum worden teruggebracht. Tegelijkertijd is er de behoefte om alle processen en stappen te kunnen volgen, zodat er een volledig transparant proces ontstaat. Kunt u ze dat niet bieden? Dan gaan ze naar uw concurrent.

De voordelen van EDI

Electronic Data Interchange of EDI is een standaard voor de elektronische uitwisseling van bepaalde bedrijfsdocumenten, zoals orders, rekeningen en bepaalde berichten of bevestigingen. En het helpt bedrijven met big data te werken. EDI maakt het uitwisselen van informatie tussen twee verschillende computersystemen mogelijk via een gedeeld standaard documentformaat. Verder zorgt de integratie van EDI in het WMS voor een naadloze stroom van informatie en een efficiëntere samenwerking tussen partijen. Zelfs als beide partijen een ander systeem hebben. Daarmee maakt EDI het voor bedrijven mogelijk om sneller en makkelijker orders en transportopdrachten te beheren, als ook het voorraadbeheer, shipping en inventaris advies.

Overigens biedt EDI veel verschillende vormen om aan uw behoeften én die van uw klanten te kunnen voldoen. Zo stelt het u in de gelegenheid om zending aankondigingen, verzend- en orderbevestigingen en eventuele aanpassingen op de bestelling te ontvangen. Maar u kunt zelf ook schadeberichten, bestellingsbevestiging, inventarisrapporten, etc. verzenden. Met de nieuwste EDI-technologie is er geen vertraging, alle communicatie vindt realtime plaats. Onduidelijk over de status van goederen en voorraden behoort daarmee tot de verleden tijd.