De transportprijzen zijn in het tweede kwartaal met 11,5 procent gestegen ten opzichte van het eerste kwartaal. Dat blijkt uit de zestiende editie van de Transport Market Monitor van Transporeon en Capgemini Consulting. Seizoenseffecten dragen bij aan het herstel.

De index van de transportprijs herstelde sterk van het lage niveau in het vorige kwartaal. Sinds de start van de Transport Market Monitor (TTM) in 2008 is dit de op een na grootste stijging die gemeten werd.

Meer volatiteit

Toch ligt de prijsindex nog steeds lager dan in het tweede kwartaal van 2008. “Het ziet ernaar uit dat het optimisme terug is in de transportmarkt”, zegt Dennis Wereldsma, Managing consultant Logistics bij Capgemini Consulting en medeauteur van het rapport. “Wel zien we dat er meer volatiliteit is in de transportprijzen, wat het resultaat kan zijn van frequentere prijsonderhandelingen en kortere contracttermijnen. Verladers houden niet langer vast aan lange termijn tarieven als zij niet zeker weten hoe de markt zich gaat ontwikkelen. Zowel verladers als vervoerders zouden een compromis moeten vinden tussen stabiliteit en prijzen. Voor de continuïteit in de supply chain is het essentieel dat beide partners hier een balans in vinden.”

Prijzen blijven stijgen

Peter Förster, Managing Director van Transporeon, voegt toe: “We waren verrast te zien dat het prijsniveau in mei hoger was dan het prijsniveau in juni. Dit is waarschijnlijk te verklaren door enkele korte weken, een aantal feestdagen vond dit jaar al vroeg plaats.” Forster verwacht dat de transportprijzen zullen blijven stijgen.

Belangrijkste punten uit het rapport:

  • De prijsindex steeg in het tweede kwartaal van 2013 met 11,5% (index 100.6) vergeleken met de prijsindex in het eerste kwartaal (index 90.2)
  • In vergelijking met het indexniveau van het tweede kwartaal in 2012 (index 99.4), steeg de prijsindex met 1,2%
  • In het tweede kwartaal van 2013 is de dieselindex gezakt tot 103.8 (-1,8%). Vergeleken met de hoge index in het derde kwartaal van vorig jaar, zijn de prijzen nu substantieel verlaagd (daling van 5,9%)
  • De capaciteitsindex is in het tweede kwartaal van 2013 gezakt (-32,9%), momenteel staat het op exact hetzelfde niveau als een jaar geleden: index 78.2
  • De geringe capaciteit heeft ervoor gezorgd dat de index van de transportprijzen is gestegen, ondanks de daling van de benzineprijzen

 

Het volledige rapport is in te zien via de website van Transport Market Monitor.