Ik was 21 jaar en assistent planner bij Gebr. Kroeze te Enter. Met zes planners stuurden we circa 90 wagens aan. Ja, dat leest u goed: 15 wagens per planner. En we hadden onze handen er vol aan. Bellen met opdrachtgevers, chauffeurs en afleveradressen, documentatie klaarleggen, douaneafwikkeling (grenzen waren nog échte grenzen), planning (op papieren planlijsten) maken, onderhoud plannen en soms zelf een rit rijden. Destijds was er nog géén internet en we hadden zelfs nog telex. En de eerste mobiele telefoon binnen het bedrijf werd bij toerbeurt gedeeld.

Ondertussen zijn we een kwart eeuw verder en is de telex vervangen door e-mail, zijn fysieke grenzen opgeheven, behoort het pertinent bellen met chauffeurs, losadressen en opdrachtgevers tot de verleden tijd, en is de documentstroom volledig op z’n kop gezet met de komst van software systemen.

Was destijds de operationele kennis belangrijk en daarna de commerciële vaardigheden. Heden ten dage wordt de derde pilaar – IT – steeds belangrijker. Niet omdat iedereen schreeuwt dat de wereld disruptief wordt of dat er een digitale revolutie zal plaatsvinden. Maar simpelweg omdat de ‘oude’ rollen binnen een logistieke onderneming compleet gaan veranderen.

Die digitale revolutie is al een kwart eeuw gaande en is niet meer te stoppen. Disruptief? Als er één sector is die disruptief kan zijn, dan is het wel de logistieke sector. Maar uiteindelijk draait het wel om de wielen (chauffeur) en de vier muren (warehousemedewerkers) waarmee en waarbinnen het moet gebeuren (planning- & transportonderneming).

Hoe zorg u dat u, naast trucks en de m2, ook feeling krijgt voor de mogelijkheden die software uw organisatie kan bieden? Mijn advies: Zoek uit waartoe u met IT-oplossingen in staat bent zelf veranderingen en innovaties door te voeren en test processen uit. Kijk naar de data en wat u er zelf mee kunt in de vorm van rapportages. Laat uw opdrachtgevers zien hoe u hen (software technisch) kunt ondersteunen en deel data. Wordt connectief, bouw zelf uw eigen web portaal of creëer uw eigen Apps. Commercieel en operationeel kan het dan alleen maar een succes worden – mits uw softwareleverancier hiertoe de mogelijkheid biedt.

Samenvattend: software is niet meer weg te denken, dus wilt u er toch ook plezier aan beleven? Ik kom graag eens langs om over ‘vroeger’ te praten én over de mogelijkheden die er met moderne software zijn, ook door uzelf. De logistieke wereld is nog steeds mooi en kan alleen maar mooier worden. Zolang u uw ogen maar niet sluit voor die derde pilaar en zorgt dat u zelf in staat bent er iets mee te doen.